![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 5 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien spory problem z zapytaniem do bazy. A mianowicie, mam dwie tabele oferty oraz zdjecia dla każdej oferty może być wiele rekordów z tabeli zdjęcia czyli mamy tutaj 1:wiele Muszę wyciągnąć rekordy z tabeli oferty oraz po jednym rekordzie z tabeli zdjecia gdzie oferty.id = zdjecia.idOferta ale ( i w tym cały szkopuł ) rekord z tabeli zdjęcia musi być najstarszym rekordem. Czyli posortowanym na zasadzie MIN(zdjecia.id). Moje kombinacje niestety zakończyły się na
Z góry dziękuje za pomoc. Edit Chyba mam rozwiązanie, ale muszę jeszcze to przetestować. *** Niestety mój sposób nie był wart funta kłaków ![]() Ten post edytował Whisller 5.10.2006, 18:16:16 -------------------- Blog | Strona www | wicia.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli dobrze zrozumiałem to widze sposoby:
- zrezygnować z grupowania i do ORDER BY dorzucić zdjecia.id - zostawić tak jak jest, tylko fizycznie posortować sobie dane w tabeli zdjecia (ALTER TABLE zdjecia ORDER BY id) - albo użyć subselecta (co zapewne będzie najmniej wydajne)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:32 |