![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie doszukałem sie niczego takiego na formu więc zadaję pytanko.
Poszukuję odpowiedzi czy da się tworzyć zapytanie SQL owe dynamicznie w poniższy sposób: $tablica = (array a, b, c, d, ... , z) $zapytanie = 'CREATE TABLE `'.$nazwa.'` (' . ' `id` TINYINT NOT NULL AUTO_INCREMENT, ' /* ----------------------------------------------------------------------- W tym miejscu potrzebuję dodatkowych informacji o komórkach zależnych od zawartosci tablicy (która jest zmienna) tj. dla $tablicy = array (a, b, c) zapytanie wydłużyło by się o dodatkowe wzmianki : . ' `a` TINYINT NULL, ' . ' `b` TINYINT NULL, ' . ' `c` TINYINT NULL, ' ------------------------------------------------------------------------- */ .'PRIMARY KEY (`id`)' . ' )' . ' TYPE = myisam'; Czy da się to jakos zrobic w prosty sposob? A jesli nie to w jaki ? ;] Tak siedzę i patrzę w ekran czy aby ktoś już nie zechciał mi pomóc ... I przyszło mi do głowy jedna rzecz. Czy miało by sens w zależności od ilości zmiennych dopisywanie poprostu do zmiennej z ciagiem tekstwoym koeljnej linii tekstu tj. : $zapytanie = 'CREATE TABLE `'.$nazwa.'` ('`id` TINYINT NOT NULL AUTO_INCREMENT, '.$kolejne.' PRIMARY KEY (id`)') TYPE = myisam'; foreach ($tabela as $cos) $kolejne = $kolejne.' `a` TINYINT NULL, '; cos takiego chyba. ![]() `'.; mogły mi sie pomyslić ale chodzi mi o sposób wykonania Ten post edytował Grabinx 5.10.2006, 12:53:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze: używaj odpowiednich znaczników jak wklejasz jakiś kod.
Po drugie: oczwyście że sie da jeśli tak musisz. Sklejanie stringów i tyle, np.
-------------------- Mateusz 'matipl' Kamiński
WWW - http://matipl.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2006 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym samym czasie jak mi odpowiadałeś wpadłem na to (moze nie dokladnie to samo ale o sklejanie chodzi ) ;] i edytowałem posta: dzieki. Ziomku z Torunia.
Ten post edytował Grabinx 5.10.2006, 12:56:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam małe pytanie...
czy jest to Ci potrzebne tylko na początkowym etapie instalacji bazy, czy w późniejszym działaniu serwisu, który wykorzystuje bazę? może nie jestem jakimś specjalistą w od mySQLa, ale jeśli to drugie, to chyba niezbyt dobrze zaprojektowana baza i powinieneś pomyśleć o zmianie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może do instalacji skryptu przez mało zaawansowanych użytkowników
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2006 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo do bardzo efektownego i szybkiego zawalenia bazy ;p
@matipl ujął to najlepiej jak się da ![]() Ten post edytował macek 5.10.2006, 20:01:50 -------------------- Bez takich avatarów - moderator
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętaj że struktura tabeli mysql jest bardzo ważna dla poprawnego (czyt. szybkiego i bez syfu) działania serwisu...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Potrzebuje to do przerzucenia .dbf do MySQLa. Nie bede całosci wykorzystywał ale łatwiej mi bedzie "obrobić" dane w MySQLu i wyciagnac te co beda mi pozniej potrzebne do dzialania skryptu. Poczatkowym elementem ma byc wciaganie danych z programu ksiegowego ktory dziala na .dbfach. W chwili obecnej wrzucam wszystko i dzieki bazie danych bedzie mi latwo wylapac te dane ktore pozwola mi na zbudowanie odpowiednich bazy i tabel.
Tak wiec najpierw buduje tabele na podstawie nazw plikow ktore chce importowac. Pozniej przerzuce dane do tych tabeli a potem bede kombinowal bawiac sie zapytaniami zeby wylowic dane ktore sa mi potrzebne. Ostatecznie na 100% baza wykorzystywana w skrypcie bedzie wygladac inaczej. Ale dzieki za uwagi. Pojawił mi sie inny problem: Mam funkcje odczytujaca informacje o pliku .dbf oraz (w zaleznosci od wyboru) przenoszaca z pliku dane do MySQL
Moje pytanko: Czy to jest zrobione logicznie (prosze o konstuktywna ocene)? Czy mozna to zrobić inaczej (aby było szybsze i prostrze) ? Co trzeba zrobić (bez zmianach w ustawieniu php i MySQL) aby nie wyskakiwał mi bład : "Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in <sciezka>\fun_bib.php on line 91 " gdy przenosze do bazy MySQL duuuuuzy plik dbf ? Co by trzeba w tym poprawić? Ten post edytował Grabinx 6.10.2006, 13:09:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:02 |