![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Staję przed problemem wyboru nośnika danych konfiguracyjnych themów- generalnie pasuje mi xml za jego elastyczność (definiowanie własnych zmiennych+ jaka templatka na jaką podstrone na xmlu to bajka ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat aomiast plik xml z tego co mi wiadomo jest "zwykłym plikiem" Nie, plik xml nie jest zwyklym plikiem. Jakby byl, to nie byloby sensu wymyslac tego formatu.Do obrobki xml jest wiele klas, ktore w latwy sposob umozliwiają jego "penetracje". Wystarczy uzyc googli o raz wyszukiwarki forum -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
xmla już używam w systemiku- opieram na simplexml, jednak narazie nie widzę możliwości edycji zmiennej- ale jeśli istnieją klasy, to zapewne jest taka możliwość- dzięki za (jakże proste) natchnienie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
sorki, nie doczytalem ze chodzi ci o edycje.
To sie robi mniej wiecej tak: 1) wczytujesz xml do jakies swojej struktury (np. tablica) 2) modyfikujesz dane w tej strukturze 3) zamieniasz te strukture znowu na xml i zapisujesz do pliku Są klasy co zamieniają xml na tablice i na odwrot. Do ciebie nalezec bedzie modyfikacji danych w tej tablicy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
hmm.. nie do końca rozumiem- przeiceż w simplexmlu generalnie wyrażenie jest tablicowe:
co do pkt 3 to musialbym poszukac w manualu jak zapisac sobie jakąś tablicę na xml (to trudne nie będzie, o ile taka funkcja istnieje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat przeiceż w simplexmlu generalnie wyrażenie jest tablicowe: No nie, to co pokazales to obiekty:$xml->foo->bar. Cytat jednak pkt 2 no idea jak zrobić.... jesli masz to na tablicy to bardzo prosto:
Oczywiscie to tylko schemat. Klasy co widzialem zamienialy xml na tablice, ale o troche innej strukturze. Ale zasada podobna. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat No nie, to co pokazales to obiekty: no w sumie tak, choć można skrócić, że będzie tylko ta "tablicowa końcówka ($bar['xyz'])"...wciąz jednak mam wrażenie, że to zamienianie to takie troszke rozwiązanie na około- poza tym, z tego co piszesz to i tak zapisanie do pliku= file_put_contents(), i nadpisywanie całego pliku, czego bym raczej chciał uniknąć- reguła KISS ![]() |
|
|
![]()
|
|
No niestety, pliki mają takie ograniczenia, ze wsrodku pliku wartosci nie podmienisz. Co najwyzej mozesz na koncu pliku cos dopisac, ale to cie nie urządza.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
podmienienie w stylu sql`owskiego UPDATE byłoby genialnym rozwiąznaiem, jeśli jednak takiego nie ma, to muszę się zastanowić, czy robić na sql, czy może jednak pobawić się, i napisać coś co mi bezboleśnie będzie zmieniało wartośc pewnych ustawień konfiguracyjnych- z tym, że problem aktualnie mam taki:
załóżmy, że pobrałem dane z xmla, zmieniłem to na tablicę, zmieniłem wartość. Jak teraz mam zapisać plik tak, żeby nie usunąć/zmienić wartości innych danych, edytując wpis, który aktualnie zamieniałem, bez duplikowania (czyli coś jakbym sobie walnął plikowego UPDATE ![]() |
|
|
![]()
|
|
no skoro calego xml'a masz w tablicy, podmieniles jakies tam wartosci i zamienisz spowrotem wszystko na xml, to nic nie stracisz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 19:17 |