![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Męcze się z jedną rzeczą. Mam
W czym problem $acount w wyniku wyświetla mi "0". W czym to może być problem? Ten post edytował Wykrywacz 2.10.2006, 10:30:10 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: znad klawiatury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co to za zmienna $string ?
-------------------- pozdrawiam
Krzysiek RIP sygnaturka |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajć pisane z łapy i przeklejane naturalnie chodzi o
Ten post edytował Wykrywacz 2.10.2006, 09:17:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$imp nie jest łańcuchem, tylko tablicą. Zacząłeś dobrze (tablica for) ale później zliczasz w niej cały czas to samo zqamiast liczyć średniki w kolejnych $imp[$i].
A jeśli chodzi o samego for, to lepiej użyj foreach. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie nie wsadzałem tego przez $imp[$i] ponieważ chce aby obliczyło mi średniki w całym dokumencie.
A nie umiem znaleźć jak zrobić żeby z substr_count czesał mi cały dokument: co do pętli też mam pytanie(niezbyt do tej pory lubiliśmy się z foreach): w manulau znalazłem 2 typy budowy foreach
Problem w tym że to pierwsze niemam pojęcia jak użyć w moim skrypcie (tak lajkonicznie poprostu ... nie kumam działania) A ten drugi wywala mi błędy w Zendzie. Dla ścisłości bo może się to okazać miej lub bardziej istotne potrzebuje ilość numeryczną. A swoją drogą mam pytanie dlaczego nie może być for ? - przy for dla jednego wiersza pokazuje mi prawidłowy wynik. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie no, w tym drugim przykładzie to pomyliłeś składnię z for. Składnia foreach jest dwojaka:
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
ok zrozumiałem
![]() Zrobiłem
Tylko nadal podaje mi wartość tylko dla zerowego wiersza. A chodzi mi o sumę całkowitą ";" w całym dokumencie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: znad klawiatury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosowanie pętli foreach w tego typu działaniu wydaje mi się cokolwiek zbędne. Skorzystałbym jednak z pętli for
A zliczania nie ma, bo za każdym razem tworzysz nową wartość zmiennej $acount zamiast ją sumować. Powinno być:
-------------------- pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
Czy możesz proszę rozwinać dla czego zbędne?
skoro formuła jest znacznie prostsza dla foreach? A wogóle to dziękuje za pomoc już działa ![]() jednak było by lepsze i tak naprawdę co za różnica? |
|
|
![]()
|
|
Pewnie jak zwykle jest to kwestia upodobań ^^
Chodziło i raczej o to, że zmiana kodu z for na foreach była zbędna, bo nie tu leżał problem ![]() Ten post edytował Xathloc 2.10.2006, 10:39:30 -------------------- pozdrawiam
|
|
![]()
|
|
Oczywiście można to zrobić na wiele sposobów; za pomocą for, foreach, while, list. Jednak foreach wydaje się właśnie do tego stworzone (operuje tylko na tablicach) i ma prostą składnię.
A tak na marginesie:
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Ok rozumiem.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie po co to?
counta i tak musze mieć bo potem robie if'a
Ale ciekaw jestem czemu takie rozwiązanie? |
|
|
![]()
|
|
implode łączy Ci całą tablicę w jeden ciąg, dzięki czemu counta robisz raz a nie dla każdego pola osobno.
A poza tym: @Wykrywacz, Ty coś ostatnio mało chyba do manuala zaglądasz. Chyba muszę Ci zadać jakąś pracę domową ;-) -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Przyznaje się
![]() Ale też może dla tego że nie mieściło mi się że można to tak też rozwiązać ![]() W każdym razie dzięki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:50 |