![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2005 Skąd: Stalowa Wola / Wroclaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z kodowaniem przy generowaniu XMLa przy pomocy implementacji DOM w php
Bez kodowania wszystko jest ok Kiedy dodam "iso-8859-2" wyskakuje błąd:
w linijce gdzie jest
$this->filename to ścieżka dostępu do pliku. Prosiłbym o podpowiedź jak dodać kodowanie do xmla. Ten post edytował em_pl 1.10.2006, 12:49:45 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czemu Ci wyskakuje taki błąd (u mnie wszystko przechodzi ok).. nie mniej rozszerzenie DOM w php ma dosyć ograniczono wsparcie dla innych kodowań niż utf-8, to znaczy działa ono ok z poziomu dokumentu, natomiast z poziomu węzłów w nim zawartych już nie..
Jeśli nie chcesz co chwilę napotykać na nie oczekiwany błąd używaj UTF-8, które jest domyślnym kodowaniem XML'a |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2005 Skąd: Stalowa Wola / Wroclaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki
przerobiłem na utf-8 Problem tylko jest w tytule z polskimi fontami. Znak "Ó" wyświetlany jest nieprawidłowo. Ogólnie problem jest z ampersandami (&). Jeżeli znasz może jakiś sposób który niweluje ten problem, to będę wdzięczny za jego ujawnienie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a gdzie masz te błędy i jakimi metodami dodajesz tekst, który się błędnie wyświetla? ..sam fakt mi wiele nie mówi.
|
|
|
![]()
|
|
Dodaje przez metodę createTextNode w DOM w php. tekst konwertuję na utf-8 przez
ciąg ó pojawia się zamiast ó -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jakie jest źródło tekstu, który konwertujesz i dodajesz do drzewa? Wygląda mi na to, że ten tekst już w sam w sobie zawiera encje.. przynajmniej nigdy się nie spotkałem z tym by ktoraś z metod rozszerzenia DOM podstawiała encje inne niż te niezbędne w html'u (za znaki &, <, >)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można prościej
sprawę załatwia: iconf('iso-8859-2','UTF-8',$text) ; -------------------- ww
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:02 |