![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zwracam się do użytkowników, którzy mają coś takiego u siebie na stronie lub kiedyś coś takiego robili. Chciałbym dać moim użytkownikom możliwość wyboru layoutu. Jaki jest najlepszy sposób na to? Mój pomysł:
- każdy user jest zalogowany, w tabeli users jest pole "layout", gdy jest 0 wybieramy domyślny layout, gdy 1 wybieramy ten drugi. Tyle tylko, że tutaj trzeba przed pokazaniem całej strony połączyć się do bazy, a jeśli user nie jest zalogowany? - Zapisujemy wybrany layout w sesji z długim lifetimem, logowanie to już co innego. Teraz sprawa nieco inna. Jak to rozwiązać od strony kodu? Czy lepiej robić przy każdym pliku:
Czy może zrobić dwa katalogi:
A może jeszcze jakoś inaczej. Pomysły ludzi w tej kwesti doświadczonych bardzo mile widziane. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jak nie jest zalogowany to niech domyślnie będzie do czegoś przywiązany i daj mu możliwość zmiany, a zmiany zapisz w cookie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Większość systemów opartych o szablony stosuje katalogi.
Jeżeli chodzi o stosowanie dużej ilości if to proponuje zastosować switch case lub przynajmniej else -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrob to tak zeby wybor szablonu nastepowalo przez podmienienie TYLKO jednej zmiennej, czyli np. rozwiazanie z katalogami bedzie dobre:
pobierasz szablony z katalogu "szablony/$szablon/...." i juz. Cytat Czy lepiej robić przy każdym pliku: Stanowczo nie! Aco jak dodasz trzeci layout? Bedziesz musial wyedytowac wszystkie pliki z poprzednich layoutow, a metoda z katalogami dodasz tylko nowy katalog i nazwe tego katalogu do zbioru dostepnych skorek/templatow.A jak nie jest zalogowany to niech sie zaloguje ![]() Niezalogowaniu userzy tez maja sesje i mozesz tam zapisac jego ustawienia zamiast w ustawieniach usera. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za rady. Doszedłem do wniosku, że zmienię nieco strukturę mojej strony i w katalogu "pliki" będą zachowane takie pliki z kodem wewnętrznym jakby.
Natomiast w głównym katalogu będą tylko pliki:
Plik index.php będzie includował layout1.php lub layout2.php zaraz na początku skryptu, gdy tylko ustali jaki wybrał użytkownik, jeśli user nie zalogowany to pokaże layout1.php, czyli jakby domyślny. Pliki dzial.php i dzial2.php będą includować pliki z katalogu. Bo w sumie zawartość będzie taka sama pod względem wyglądu, ew. style troszkę inne, ale to nie problem. Jakieś uwagi? Dobrze wymyśliłem? ![]() Ten post edytował Wieviór 1.10.2006, 10:14:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Jeżeli jest to tylko zmiana w wyglądzie strony, tzn bez zmian tresci to polecam zrobic 2 arkusze stylów. Następnie zrobic w Js przelaczanie midzy nimi
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jeżeli jest to tylko zmiana w wyglądzie strony, tzn bez zmian tresci to polecam zrobic 2 arkusze stylów. Następnie zrobic w Js przelaczanie midzy nimi Tzn. zmiana jest nieco głębsza niż np. podmienienie obrazka, bo układ jest zmieniony. Chodzi o to, że i w jednym i w drugim jest pole do treści działu, a ta już i tutaj i tutaj będzie taka sama, bo to w sumie tylko tekst i jakieś fotki w sumie. EDIT: Zobaczyłem u ciebie na blogu z tym przełączaniem. Fajnie to wygląda, ale to niestety nie dla mnie, bo za duże zmiany ![]() Ten post edytował Wieviór 1.10.2006, 10:35:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 17:02 |