![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
probowal ktos uzywac czcionek TTF na te wersji GD? ja owszem i niestety nie udalo mi sie uruchomic zadnego skryptu uzywajacego funkcji [manual:2e213ffb5a]imagettftext[/manual:2e213ffb5a].
mam php5.0.0b2-dev i php4.3.3rc5 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat probowal ktos uzywac czcionek TTF na te wersji GD? ja owszem i niestety nie udalo mi sie uruchomic zadnego skryptu uzywajacego funkcji [manual:f143c44143]imagettftext[/manual:f143c44143]. u mnie dziaqla z gd2. masz realpath() przy sciezce do czcionki (nie moze byc wzgledna!)?
mam php5.0.0b2-dev i php4.3.3rc5 Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [php:1:cc8c667944]<?php
$font = realpath("arial.ttf"); ImageTTFText($txt_img, $size, $angle, $x, $y, $color, $font, $text); ?>[/php:1:cc8c667944] zeczywiscie :oops: thx :wink: |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat [php:1:05f37ff6df]<?php $font = realpath("arial.ttf"); ImageTTFText($txt_img, $size, $angle, $x, $y, $color, $font, $text); ?>[/php:1:05f37ff6df] zeczywiscie :oops: thx :wink: dziwne zeczy robia ci z php.net (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) musi byc sciezka absolutna do czcionki np. pod window$ "c:arial.ttf" :/ nie rozumiem gdy potrzebowal bym uzyc czcionki na serwie z php > 4.3.0 to musze admina prosic o pelna sciezke do mojego roota :? [php:1:05f37ff6df]<?php $font = realpath("c:arial.ttf"); //dziwne ImageTTFText($txt_img, $size, $angle, $x, $y, $color, $font, $text); ?>[/php:1:05f37ff6df] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat dziwne zeczy robia ci z php.net :(
musi byc sciezka absolutna do czcionki np. pod window$ "c:arial.ttf" nie musi. [php:1:bad3c3dd58]$czcionkiLista = array("../../WINNT/FONTS/arial.ttf", "../../WINNT/FONTS/verdana.ttf", "../../WINNT/FONTS/tahoma.ttf"); $losowaCzcionkaNr = rand(0, sizeof($czcionkiLista)-1); $losowaCzcionka = realpath($czcionkiLista [$losowaCzcionkaNr]);[/php:1:bad3c3dd58]Dziala 100% (win2000, gd2, php5). zauwazylem za to ze gd jest bardzo kaprysne ze sciezkami. rreal path do folderow z dlugimi nazwami juz mniej sie podoba Cytat :/ nie rozumiem gdy potrzebowal bym uzyc czcionki na serwie z php > 4.3.0 to musze admina prosic o pelna sciezke do mojego roota :? Nie musisz. realpath robi to za ciebie.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
a co w momencie gdy chce uzyc do wygenerowania grafiki z czcionka jakas_nazwa_mojej_czcionki.ttf (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) bo konkretnie o to mi chodzi...
|
|
|
![]()
|
|
Hej
Cytat a co w momencie gdy chce uzyc do wygenerowania grafiki z czcionka jakas_nazwa_mojej_czcionki.ttf ?? bo konkretnie o to mi chodzi... Hmm a dokladnie? bo jakos nie widze problemu..
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
dokladnie o to:
[php:1:8d225d53ff]<?php <?php $font = realpath("??"); // *opis ImageTTFText($txt_img, $size, $angle, $x, $y, $color, $font, $text); ?> ?>[/php:1:8d225d53ff] *opis: dajmy na to, ze czcionke np. small_font.ttf mam na serwie np. http://www.domena.pl/font/small_font.ttf i chce zeby GD jej uzywalo... co musze wpisac w realpath() (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) probowalem na wiele sposobow i jedyny ktory dzialal to "x:small_font.ttf" - ale to wiadomo oj domowy serv, a nasz problem tkwi w tym ze nie znamy absolute path do roota na serwie www.domena.pl... |
|
|
![]()
|
|
Hej
Cytat dokladnie Musisz wiec ja wpierw sciagnac. co chyba specjalnym problemem nie jest.
dajmy na to, ze czcionke np. small_font.ttf mam na serwie np. http://www.domena.pl/font/small_font.ttf i chce zeby GD jej uzywalo... co musze wpisac w realpath() ?? probowalem na wiele sposobow i jedyny ktory dzialal to "x:small_font.ttf" - ale to wiadomo oj domowy serv, a nasz problem tkwi w tym ze nie znamy absolute path do roota na serwie www.domena.pl... Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
@kurtz nie rozumiemy sie za bardzo... ja mam swoj skrypt na np. www.domena.pl/test/img.php
a w nim: [php:1:12ce2eb695]<?php $font = realpath("x.ttf"); ImageTTFText($txt_img, $size, $angle, $x, $y, $color, $font, $text); ?>[/php:1:12ce2eb695] i w katalogu "test" mam czcionke x.ttf. mam nadzieje ze teraz jest wystarczajaco obrazowo :wink: |
|
|
![]()
|
|
Hej
Cytat @kurtz nie rozumiemy sie za bardzo... ja mam swoj skrypt na np. www.domena.pl/test/img.php
Tak. Teraz rozumiem o czym mowisz.
a w nim: [php:1:989d4cac15]<?php $font = realpath("x.ttf"); ImageTTFText($txt_img, $size, $angle, $x, $y, $color, $font, $text); ?>[/php:1:989d4cac15] i w katalogu "test" mam czcionke x.ttf. mam nadzieje ze teraz jest wystarczajaco obrazowo :wink: Sprawdz co zwraca $font. U mnie realpath() zwrocilo piekna sciezke a imagettftext wyplul tekst prawidlowo. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
probowalem na wiele sposobow i jedyny ktory dzialal to "x:small_font.ttf" - ale to wiadomo oj domowy serv, a nasz problem tkwi w tym ze nie znamy absolute path do roota na serwie www.domena.pl... Żeby nie używać pełnej ścieżki to musisz w php.ini zezwolić na otwieranie zewnętrznych źródeł: allow_url_fopen = On Ten post edytował mantic 13.03.2007, 20:30:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:12 |