![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Tak sobie przeglądałem ostatnio przykłady wykorzystania advAJAXA na advajax.anakin.us... I tak sobie zauważylem, że brak tam jakichkolwiek zabezpieczeń pliku, który generuje kod XML... Próbowałem zabezpieczyć te pliki funkcją, która po wykryciu braku sesji admina, blokuje generowanie... jednak problem jest w tym, że ktoś zostawiał otwartą strone na kilkanaście minut, przychodził, dodawał pozycje do formularza, a tu nic!!!... plik php zablokowany... no i jest to jednak problem... Jak zrobić plik php, generujący kod XML, który by odpowiadał tylko na zapytanie określonego pliku php z ajaxem...? P.S. Próbowałem też zrobić tak:
problem w tym, że ktoś może sobie sam zrobić formularz na swojej stronie, i adres wykonania dac mój plik php... i w ten sposób dostanie dostęp do zawartości tego pliku.. Ten post edytował kukix 28.09.2006, 22:14:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 4 Dołączył: 22.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam sie po co mają być jakieś zabezpieczenia jeśli dane są i tak ogólnie dostępnie. A jeśli chcesz zabezpieczyć to normalnie przecież możesz zrobić to tak jak w normalnych, standardowych stronach z przeładowaniami.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam sie po co mają być jakieś zabezpieczenia jeśli dane są i tak ogólnie dostępnie. A jeśli chcesz zabezpieczyć to normalnie przecież możesz zrobić to tak jak w normalnych, standardowych stronach z przeładowaniami. W przypadku zwykłej strony, to może tak,k ale chodzi mi o pliki, do których nie ma nikt dostępu... tylko zalogowani... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy logowaniu zapewne tworzysz sesje. W plikach do których odnosi się ajax sprawdzasz sesje po przez ciasteczka (numer sesji zapisywany jest w ciasteczkach, możesz dodatkowo zapisać to do pliku i sprawdzić zgodność). Tworzysz warunek z sesja, że jeśli w ciasteczku nie widnieje informacja o sesji to nie ma tam dostępu i wsio
![]() Przynajmniej ja mam to tak zrobione, mogłem troche zamieszać więc:
takie coś, nie wiem na ile jest to bezpieczne, ale nic lepszego nie zdołałem wymyśleć ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 14:45 |