![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, php studiuje od ok 2 tygodni. Napisalem skrypt, ktory ma mi slozyc jako cos ala newsy. Czyli na jednej stronie 5 niepelnych artykolow a jak sie kliknie na [wiecej] to sie caly jeden dany art pojawia. Prosze o delikatna ocene.
Nie pokazalem calego kodu bo jest to zbedne. Chodzi mi glownie o to czy jest to w miare poprawnie napisane, i czy z tym kodem moze mi ktos jakis syf wpisac w zmiennej i zaszkodzic w bazie danych. dodam ze calosc mi bardzo dobrze dziala Ten post edytował Home 28.09.2006, 18:07:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie wpadłeś na to, że oceny dajemy na forum ... Oceny?
Przenoszę z forum php. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak na 2 tygodnie, to nie jest zle. Ogolnie calkiem poprawnie. Mam male uwagi do napisow:
Cudzyslow (") sluzy bardzo do podstawiania zmiennych, a nie generowania napisu. Lepiej w tym miejscu uzywac pojedynczego cudzyslowu ('):
Chodzo przede wszystkim o szybkosc. W Twoim przypadku nie ma to znaczenia, ale generowanie duzej ilosci napisow przez podstawianie moze zwolnic cala aplikacje. Kolejna rzecz - sprawdzanie czy $id jest liczba. Moze lepiej napisac funkcje:
Zawsze to mnie pisania w warunkach, a ponadto to wydaje sie lepsze. Pozdrawiam, Adrian. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko rozumiem ale nie rozumiem ostatniej czesci wtojego skryptu. Wiem ze funckja to cos co mozna powtarzac np. w przyszlosc thats all-reszta to tylko domysly, moze bardziej szczegolowo?? dzieki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, kolega nie zna funkcji... No to polecam jakis kurs od php.
A w skrocie: uzywasz ich przeciez caly czas - mysql_zxy to sa przeciez funkcje. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby swoja napisac. Pozniej (korzystajac z mojego przykladu) mozesz warunki pisac nastepujaco:
Po wiecej informacji - google ![]() Adrian. Ten post edytował Prph 28.09.2006, 19:52:22 |
|
|
![]()
|
|
aha, proste sie to wydaje ale musze pocwiczyc...nic nie uczy jak wlasne bledy
![]() |
|
|
![]()
|
|
Wystarcza, chciaz ja bylbym za moja funkcja is_digital.
Problem oczywiscie pojawi sie, jezeli zaczniesz uzywac pol tekstowych. Liczby maja ta zalete - jak poda sie cos innego, to int bedzie zawieral 0. W bazie nie ma autoinkrementowanych pol o wartosci 0, wiec co najwyzej - wywali blad. W przypadku zapisu danych do bazy lub wyszukiwaniu czegos - uzywaj funkcji addslashes(). Jezeli nie jej znasz - polecam manual php. Adrian. |
|
|
![]()
|
|
Pierwsze zapoznanie sie z funkcja ![]() ![]() ![]() Ten post edytował Home 28.09.2006, 23:29:20 |
|
|
![]()
|
|
Najwiekszy plus funkcji to mozliwosc wykorzystania tego samego kodu w wielu miejscach. Jezeli chcesz uzywac funkcji w wielu plikach, to mozesz zapisac je w osobnym pliku no i dolaczac (za pomoca require/require_once).
Adrian. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:30 |