![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jeżeli ten temat już był poruszany to przepraszam ale jakos go nie znalazłem :/ a chodzi mi o prostą sprawę - przeważnie w większości newsów/forach i innych rzeczach zawsze identyfikowało się danego newsa/wypowiedź na forum po id, np. newsy.php?id=14 a zauważyłem że coraz częściej stosuje się teraz metodę np. newsy.php?temat=nowy_komputer tak samo jest np. na tym forum, że nie po id danego posta tylko po temacie jaki ktoś wpisał. I chodzi mi teraz - dlaczego ? Jakie są tego plusy ? Czy identyfikacja przez id ma jakieś duże wady ? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wg mnie duzo lepiej jest stosowac id=4 niz temat=nowy_komputer. W tym momencie klania sie normalizacja. Przy wiekszych projektach z bardziej rozbudowanymi bazami normalizacja baz by lezala (gdybys chcial zmienic nazwe linku z nowy_komputer na np. budujemy_nowy_komputer musialbys to robic w kazdym wystapieniu tego elementy w bazie. Stosujac system z id zmieniasz nazwe tylko w 1 miejscu i odwolujesz sie do niej wlasnie poprzez id. Poza tym jest jeszcze kwestia tak prozaiczna jak np. polskie znaki: temat=sad. Chodzi mi tu o sad z jablkami, sąd okręgowy czy moze sad z ang. smutny? Wg mnie takie linki moga powodowac zamieszczanie (z id=4 go nie ma bo i tak nie wiadomo o co chodzi
![]() php-dlaczego-lepiej-tematnazwa-tematu-niz-id4--t54395.html Nie wiem na 100%, ale wg mnie to w celu stworzenia bardziej przyjaznych linkow dla wyszukiwarek poprzez mod_rewrite, zauwaz, ze na koncu linki masz 't54395' co pewnie oznacza id postu w bazie danych ![]() Ten post edytował phpion.com 28.09.2006, 06:33:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
krotszy lepszy, ale "temat=nowy_komputer" lepiej zostanie polkniety przez wyszukiwarki (w szczegolnosci Google np. na fraze "nowy kompuer") co ma znaczenie przy pozycjonowaniu seriwsu
-------------------- Zapraszam:
Noclegi w Polsce Sylwester 2006/2007 - oferty sylwestrowe |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale żeby google wykneło trzeba zastosować mod_rewrite bo dane przesywane po ? (znaku zapytania) google często pomija - zwłaszcza jak jest ich dużo
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:24 |