Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [php] dlaczego lepiej temat=nazwa_tematu niz id=4 ?
bronx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam

jeżeli ten temat już był poruszany to przepraszam ale jakos go nie znalazłem :/

a chodzi mi o prostą sprawę - przeważnie w większości newsów/forach i innych rzeczach zawsze identyfikowało się danego newsa/wypowiedź na forum po id, np.

newsy.php?id=14

a zauważyłem że coraz częściej stosuje się teraz metodę np.

newsy.php?temat=nowy_komputer

tak samo jest np. na tym forum, że nie po id danego posta tylko po temacie jaki ktoś wpisał.

I chodzi mi teraz - dlaczego ? Jakie są tego plusy ? Czy identyfikacja przez id ma jakieś duże wady ?

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Wg mnie duzo lepiej jest stosowac id=4 niz temat=nowy_komputer. W tym momencie klania sie normalizacja. Przy wiekszych projektach z bardziej rozbudowanymi bazami normalizacja baz by lezala (gdybys chcial zmienic nazwe linku z nowy_komputer na np. budujemy_nowy_komputer musialbys to robic w kazdym wystapieniu tego elementy w bazie. Stosujac system z id zmieniasz nazwe tylko w 1 miejscu i odwolujesz sie do niej wlasnie poprzez id. Poza tym jest jeszcze kwestia tak prozaiczna jak np. polskie znaki: temat=sad. Chodzi mi tu o sad z jablkami, sąd okręgowy czy moze sad z ang. smutny? Wg mnie takie linki moga powodowac zamieszczanie (z id=4 go nie ma bo i tak nie wiadomo o co chodzi tongue.gif). Poza tym im krotsze linki tym lepiej, a id=4 to 4 znaki, natomiast temat=nowy_komputer to iles tam znakow wiecej. Linki zawarte na forum, np. dla tego postu:
php-dlaczego-lepiej-tematnazwa-tematu-niz-id4--t54395.html
Nie wiem na 100%, ale wg mnie to w celu stworzenia bardziej przyjaznych linkow dla wyszukiwarek poprzez mod_rewrite, zauwaz, ze na koncu linki masz 't54395' co pewnie oznacza id postu w bazie danych smile.gif tak mi sie wydaje. Wiec tak czy siak dane sa wyciagane poprzez id, a caly ciag 'php-dlaczego-lepiej-tematnazwa-tematu-niz-id4' jest tylko w celu uprzyjaznienia wygladu linkow.

Ten post edytował phpion.com 28.09.2006, 06:33:34
+Quote Post
SirK

-----

krotszy lepszy, ale "temat=nowy_komputer" lepiej zostanie polkniety przez wyszukiwarki (w szczegolnosci Google np. na fraze "nowy kompuer") co ma znaczenie przy pozycjonowaniu seriwsu

--------------------
Zapraszam:
Noclegi w Polsce
Sylwester 2006/2007 - oferty sylwestrowe
+Quote Post
wipo

-----

Ale żeby google wykneło trzeba zastosować mod_rewrite bo dane przesywane po ? (znaku zapytania) google często pomija - zwłaszcza jak jest ich dużo

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:24