![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszytskich. Na wstępie zaznaczam że nie dam spokoju dopóki ktoś mi nie pomoże rozwiązać tego problemu. Wiem że temat rzeka i że jak wpisze hasło kodowanie polskich znaków to wywala pełno na ten temat. Tylko że jak dotad a szukam już od dwóch dni, nie znalazłem sensownego rozwiązania.
Sytuacja ma się następująco: 1. Na pokładzie mam apache 2.0.55 php5 i mysql 5.0.16. W bazie domyślne kodowanie jest latin1 oraz metodę porównań latin1_swedish_ci
Domyślnie dane w bazie wyświetlają sie poprawnie, lecz po przestawiniu php i apache na kodowanie utf dane pobierane z bazy wyświetlają znaki '?' w miejsach polskich znaków. Próbowałem już chyba wszytskiego: Wpisywałem w mysql:
Lecz to powodowowało ze miałem nawet krzaczki w bazie. Dodam, że dane wklejam prosto z notatnika, wiec chyba żadne konwersje nie są potrzbne. Probowałem ustawić domyślne kodowanie utf na tabelach np.
Też nic nie dało Przy polączeniach bazą wykonywałem
Co jedynie spowodowało, że krzaczki zamieniły sie w inne krzaczki. Przedstawiłem pokrótce co mniejwiecej próbowałem, ale żadanego eftku nie osiągnełem. Co robie źle co jest nie tak. Czy potrzebne są jakies konwersje skoro wkelejam tabele wraz z danymi z notatnika? Proszę o nie zamykanie tego tematu, ale na fachową pomoc. Z góry dziekuję |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:05 |