![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanownych programistów,
mam problem i mimo, że szukałem informacji na internecie to żadnych konkretów nie znalazłem. Mianowicie w wersji php 5.1 i wyżej mamy możliwość wykorzystania abstrakcji dla bazy danych PDO jest również MDB2 następca DB z PEAR-a. Obie biblioteki z założenia mają się wzajemnie uzupełniać, przejście z jednej na drugą z tego co doczytałem nie ma sprawiać ogromu problemów. Jednak chciałbym się dowiedzieć jakie miedzy tymi bibliotekami są różnice, co polecacie. PDO jest wkompilowane w php więc operacje wykonują się znacznie szybciej niż MDB2, z koleii te drugie rozwiązanie uniezależnia nas całkiem od platformy, możemy przecież użyć ini_set i korzystać z możliwości PEAR-a bez przeszkód. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? pozdrawiam, |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
W swoich projektach używam PDO, jest ono napisane “z głowa”, szkoda tylko że dopiero pojawia się w php od wersji 5 a nie już w 4.
Główna zaletą PDO jest nie wątpliwie to że jest “częścią” php. Dobrze rzutuje to na wydajność i dostępność. Może boleć to że aby dodać kolejną bazę danych pod Linuksem zachodzi potrzeba kompilacji, no i tego często nie da się załatwić od reki jeżeli korzystamy z hostingu. Do minusów zalicza się także bardzo słaba dokumentacja, wręcz nie kompletna i głupie błędy w samym działaniu PDO. W oparciu o PDO powstała klasa OPD (autorstwa polskiego programisty Zyx) która poszerza możliwości samego PDO, dodając między innymi cache zapytań. Zwolennikiem PEAR nie jestem i jak to napisał kiedyś scanner “wole gruszki mieć na talerzu”. Dlatego odnośnie MDB2 nie posiadam informacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PDO jeszcze zawiera kilka bledow i mam nadzieje ze szybko zostana naprawione. Rowzniez twierdze jak @hwao ze PDO jest szybsze. Zawsze mozna sobie zrobic testy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MDB2 wątków nie rzuca, przystosowane jest do php4... a mamy przecież php5 teraz :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i oczywiście to na PDO oparte jest ORM dla php (coś jak Hibernate dla Javy) sam mapuję bazę i wykorzystuję przy tym PDO..poza tym testy wykazały, że PDO jest znacznie szybsze od PEAR:(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) B i AdoDB
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no i oczywiście to na PDO oparte jest ORM dla php (coś jak Hibernate dla Javy) sam mapuję bazę i wykorzystuję przy tym PDO..poza tym testy wykazały, że PDO jest znacznie szybsze od PEAR:(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) B i AdoDB który ORM dla php wykorzystuje PDO? Ten post edytował patrycjusz 3.10.2006, 19:07:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorki sorki pomyliłem się chodziło mi o SDO (nie ORM) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) proponuję zajrzeć do PHPSolutions nr 2/2006
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co powiecie o klasie mysqli w php 5 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Chętnie wysłuchałbym opinii. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 6 Dołączył: 15.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQLi jest szybsze od mysql_*, a PDO jest szybsze od MySQLi.
Ten post edytował cinekz 13.01.2007, 11:58:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 04:17 |