![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2003 Skąd: Mielec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki kod:
[php:1:f29a75eb57]<?php function image_resize($source, $output, $width, $height){ if(!$quality=@func_get_arg(4)){$quality=100;} $size=getimagesize("$source"); if($size[2]==1){$image1=ImageCreateFromGif("$source");} elseif($size[2]==2){$image1=ImageCreateFromJpeg("$source");} elseif($size[2]==3){$image1=ImageCreateFromPng("$source");} if(isset($width) && $height==0){ if($width<$size[0]){ $a=$size[0]/$width; $height=$size[1]/$a; }else{ $width=$size[0]; $height=$size[1]; } } if($width==0 && isset($height)){ if($height<$size[1]){ $a=$size[1]/$height; $width=$size[0]/$a; }else{ $width=$size[0]; $height=$size[1]; } } $image2=imagecreate($width, $height); imagecopyresized($image2, $image1, 0, 0, 0, 0, $width, $height, $size[0], $size[1]); header ("Content-type: image/jpeg"); Imagejpeg($image2, "", $quality); } image_resize("obrazek.jpg", "obrazek1.jpg", "120", "", "75"); ?>[/php:1:f29a75eb57] Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego pomniejszona fotka wygląda okropnie? zwłaszcza przy dość sporych pomniejszeniach? np z 800 px na 120 px szerokosci... może ktoś ma pomysł na jakąs funkcję blur'owania albo co... proszę o pomoc... -------------------- SIR JEDI
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
[manual:98c463c2dc]imagecreate [/manual:98c463c2dc] => [manual:98c463c2dc]imagecreatetruecolor[/manual:98c463c2dc]
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2003 Skąd: Mielec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
próbowałem, ale różnicy nie ma prawie wogóle. Poza tym serwer na którym pracuje nie ma obsługi TrueColor - GD 1.6
-------------------- SIR JEDI
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat próbowałem, ale różnicy nie ma prawie wogóle. Poza tym serwer na którym pracuje nie ma obsługi TrueColor - GD 1.6 w starszych GD nie masz co liczyc na pozadny efekt MSZ. Sugeruje namowic administratora na upgrade biblioteki do 2.x
Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Ale na tym samym serwerze zdiała inny skrypt przy pomocy funkcji exec() , który ma całkiem niezłe osiągi w tej dziedzinie. Ja tylko chciał full w kodzie php bez linuxowych komend...
-------------------- SIR JEDI
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat Ale na tym samym serwerze zdiała inny skrypt przy pomocy funkcji exec() , który ma całkiem niezłe osiągi w tej dziedzinie. Ja tylko chciał full w kodzie php bez linuxowych komend... To muisz sie zdecydowac - albo rybki (php i kiepska jakosc) albo akwarium (i uzywasz polecen systemowych).
Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub namawiasz admina na update
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwsza uwaga to taka ze raczej nie pwinienes uzywac f-cji imagecopyresized() a juz napewno jesli kiedykolwiek zajmowales sie grafika, stanowczo zalecam f-cje imagecopyresampled tez zmienia rozmiar ale robi to lepiej tak ze jakosc obrazu nie traci.
-------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Ok, imagecopyresampled() załatwiło sprawe. Muszę teraz załatwić update GD do wersji 2.0
Dzięki serdeczne! -------------------- SIR JEDI
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 19:22 |