![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2003 Skąd: Czchów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam taki problem,
robie ksiege gosci i chce zeby obok autora i wpiu byl jeszcze numerek IP autora danego wpisu. I nie moge dojsc jak obok danych z formularza przekazac jeszcze zmienna z adresem IP ;( -------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ksiega gosci bedzie oparta o pliki txt czy baze? W sumie bez wiekszej roznicy, przy wypelnianiu formularza mozesz dodac pole typu "hidden":
[php:1:5767a7d9a3] <input type="hidden" name="ip" value="<?=$_SERVER['REMOTE_ADDR']?>"> [/php:1:5767a7d9a3] i po przeslaniu tego formularza bedziesz mial dostepna zmienna $_POST['ip'] (albo $_GET['ip'] w zaleznosci ktora metoda bedzie przesylany formularz). Teraz wystarczy tylko to IP dodac albo do odpowiedniego pola w bazie danych przy danym wpisie, albo jako kolejny kawalek wpisu w pliku txt. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ksiega gosci bedzie oparta o pliki txt czy baze? W sumie bez wiekszej roznicy, przy wypelnianiu formularza mozesz dodac pole typu "hidden":
[php:1:cbd697f460] <input type="hidden" name="ip" value="<?=$_SERVER['REMOTE_ADDR']?>"> [/php:1:cbd697f460] i po przeslaniu tego formularza bedziesz mial dostepna zmienna $_POST['ip'] (albo $_GET['ip'] w zaleznosci ktora metoda bedzie przesylany formularz). Łoo rany! A po co wsadzać ten IP-ik w hiddenie? Chyba tylko po to żeby można go było łatwiej sfałszować. Przecież skrypt odbierający dane też ma go dostępnego więc można go wyciągnąć bezpośrednio podczas zapisywania danych od klienta w księdze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2003 Skąd: Czchów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobilem tak:
1. Przekazalem z formularza dane do pliku add.php i wyglada on tak: [php:1:7734c1d3c0]<?php <? $url="http://localhost/guest"; $base="data.php"; $date=date("d-m-Y"); $data="$nick*|*$email*|*$gg*|*$www*|*$tekst*|*$date*|*$_POST['ip']"; $data=eregi_replace("n", "<br>", $data); $data="$datan"; $f=fopen($base, a); flock($f, 2); fputs($f, $data); flock($f, 3); fclose($f); echo "Wpis został dodany...<br><a href=$url>Pokaż wpisy</a>"; echo "<br>Dodano wpis z tego IP: "; print($_POST['ip']); ?> ?> ?>[/php:1:7734c1d3c0] 2. Nastepnie do pliku index.php dodalem plik guest.php ktory wyglada tak: [php:1:7734c1d3c0]<?php <? $base="guest/data.php"; $table=file($base); $max=count($table); echo "<center><H1>Księga Gości</H1></center><br><br>"; echo "<p align=right><a href=guest/form.htm>dodaj wpis</a></p>"; for ($i=0; $i<$max; $i++) { $data=explode ("*|*", $table[$i]); echo "<b>Dodano:</b> $data[5]<br><b>Autor:</b> <a href=mailto:$data[1]>$data[0]<br></a><b>Gadu gadu:</b>$data[2] <br><b>Strona www: </b><a href=$data[3]>$data[3]</a><br><br><b>Wpis: </b>$data[4]<br><hr size=1>"; } echo "<p align=right><a href=guest/form.htm>dodaj wpis</a></p>"; ?> ?>[/php:1:7734c1d3c0] Ale wkoncu jak wyswietlam juz wpisy to wszystko mam oprocz tego nieszczesnego IP i nei wiem gdzie blad robie ![]() ![]() ?>[/php] -------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:7e3ab57599]$data="$nick*|*$email*|*$gg*|*$www*|*$tekst*|*$date*|*$_SERVER['REMOTE_ADDR']";[/php:1:7e3ab57599]
Jak pisał adawol, nie potrzebujesz przekazywać IP poprzez pole hidden. |
|
|
![]()
|
|
dzieki, ale mam ejszcze jeden problemik, w pliku guset.php ktory wypisuje wpisy nie wypisuje mi IP podaje kod pliku:
[php:1:fd8823bbc1]<?php <? $base="guest/data.php"; $table=file($base); $max=count($table); echo "<center><H1>Księga Gości</H1></center><br><br>"; echo "<p align=right><a href=guest/form.htm>dodaj wpis</a></p>"; for ($i=0; $i<$max; $i++) { $data=explode ("*|*", $table[$i]); echo "<b>Dodano:</b> $data[5]<br><b>Autor:</b> <a href=mailto:$data[1]>$data[0]<br></a><b>Gadu gadu:</b>$data[2] <br><b>Miejscowosc</b>$data[6]<br><b>IP: </b>$data[7]<b>Strona www: </b><a href=$data[3]>$data[3]</a><br><br><b>Wpis: </b>$data[4]<br><hr size=1>"; } echo "<p align=right><a href=guest/form.htm>dodaj wpis</a></p>"; ?> ?>[/php:1:fd8823bbc1] -------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]()
|
|
wg pliku add.php
[php:1:26778a302f]<?php $data="$nick*|*$email*|*$gg*|*$www*|*$tekst*|*$date*|*$_SERVER['REMOTE_ADDR']"; ?>[/php:1:26778a302f] wnosikuje ze $data[7] to adres IP, $data[6] to data dodania wpisu itd. dobrze kapuje czy cos nie tak ![]() ![]() -------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle. Zaczynasz od 0, czyli:
data[0] = nick ... data[5] = czas data[6] = ip |
|
|
![]()
|
|
ok wzystko dziala ale jak dam do IP $data[6] to nic nie wypisuje, to chyba gdzieindziej jest blad w innym miejscu
-------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]()
|
|
A do pliku zapisuje Ci nr IP poprawnie?
|
|
|
![]()
|
|
nie, nie zapisuej IP wogole, ale wypisuje mi dobry IP przy komunikacie ze wpis zostal dodany
-------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:5ad0bc76f3]<?php
$data="$nick*|*$email*|*$gg*|*$www*|*$tekst*|*$date*|*$_SERVER['REMOTE_ADDR']"; ?>[/php:1:5ad0bc76f3] tu cos musi byc zle, bo zapisuje wszystko oprocz ostatniego, czyli IP -------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż plik odpowiedzialny za zapisywanie danych do pliku.
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:793575e460]<?php
<? $url="http://www.kubajablonski.com/ksieggga/guest/index.php"; $base="data.php"; $date=date("d-m-Y"); $data="$nick*|*$email*|*$gg*|*$www*|*$tekst*|*$date*|*$_SERVER['REMOTE_ADDR']"; $data=eregi_replace("n", "<br>", $data); $data="$datan"; $f=fopen($base, a); flock($f, 2); fputs($f, $data); flock($f, 3); fclose($f); echo "Wpis został dodany...<br><a href=$url>Pokaż wpisy</a>"; echo "<br>Dodano wpis z tego IP: "; //print($_POST['ip']); print($_SERVER['REMOTE_ADDR']); ?> ?>[/php:1:793575e460] -------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:5b66b8c20e]$data="$nick*|*$email*|*$gg*|*$www*|*$tekst*|*$date*|*$_SERVER[REMOTE_ADDR]";[/php:1:5b66b8c20e]
Tak powinna wyglądać ta linia i wtedy IP jest zapisywany do pliku: *|**|**|**|**|*04-09-2003*|*127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
Nitro wielkie dzieki za cierpliwosc, juz wszystko dziala super !!! jeszcze raz wielkie dzieki, ale poczatki zawsze sa trudne
![]() -------------------- ::| Zawsze isc, rozkaz ktory mam we krwi |::
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:21 |