![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam następujący problem:
otóż mam bazę danych która do tej pory pracowała na MySQL 3.XX . W tej chwili chcę migrować do MySQL 5.XX . A zawartość tabel przekonwertować na utf8 . Zawartość tabel jest skodowana różnie. np. w jednej tabeli: jest kolumna (PL) w której zawartość jest skodowana w ISO-8859-2 jest kolumna (RU) w której zawartość jest skodowana w WINDOWS-1251 jest kolumna (EN) w której zawartość jest skodowana w ISO-8859-1 I teraz jak to wszystko albo po kolei przekonwertować na UTF8 Ja nie mam chwilowo już pomysłu..... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Columbus Georgia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyexportowac baze do csv,
napisac kowercje dla poszczegolnych systemow kodowania i czytac rekordy z csv i przekodowywac a nastepnie wpisywac do database .. nie zapomnij ustawic mysql_query("set names utf8",$db) dla bazy gdzie chesz miec info w utf-8 pozdrawiam ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz też użyć biblioteki z php mb_string i za jej pomocą wyciągać to co jest zmieniać na utfa i wrzucać spowrotem do bazy
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 00:22 |