![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przejde do sedna od razu: tabela1 zawiera 2 wazne dla zapytania pola: opis i tytul w php najpierw rozbijam fraze na wyrazy a nastepnie chce zapytaniem sql sprawdzic czy są rekordy ktore zawierają wszystkie wyrazy z frazy ( łącznik AND) którykolwiek wyraz z bazy (łącznik OR) bo łącznik też wybiera użytkownik przy czym dany wyraz wystarczy że wystąpi tylko w opisie LUB tytule ale jeżeli łącznik jest AND to wszystkie wyrazy muszę gdzieś wystąpić np. rekord 1 tytul= Treningi karate opis= trenuje ten sport od dawna rekord 2 tytul= treningi karate sportowe opis= lubie sporty łącznik AND domyślny przykłądowa fraza: trening karate sport => wynik rekord1 i rekord2 ale jeżeli przykłądowa fraza:trening karat sport dawn => wynik TYLKO rekord1 moja prośba czy ktoś mi móglby pokazać jak powinno wyglądać zapytanie takie? czy trzeba jakieś UNION czy ANY, ALL stosować, nie wiem ![]() naprawde długo szukałem zanim zdecydowałem się zawracać głowe innym użytkownikom forum... z góry dzięki za pomoc... i pozdrowienia -------------------- Jo hmm....
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 09:52 |