![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
wiem ze troche gupie posty pisze;) i moze zbyt skomplikowane, moze jednak ktos widzi blad i pomoze mi rozwiklad kolejna zagadke. zapytanie wyglada tak:
a przynajmniej wynik takiego zapytania chcialbym otrzymac:) zapytanie ma zwrocic nazwy kategorii oraz ilosc towarow przypisanej do tej kategorii blad wywala w miejscu:
ze niby nie ma kolumny k.kat_id to jak w takim razie odwolac sie do tej kolumny co jest poza LEFTJOINEM i poza podzapytaniem? pozdrawiam madre glowy:) Ten post edytował AxZx 27.09.2006, 09:15:20 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie wiem czy taka pomoc Cie zadowala, ale ja bym to napisal mniej wiecej tak:
moze nie jest to dokladnie identyczny przyklad, natomiast mysle, ze w bardzo prosty sposob mozna to przerobic do Twojej postaci. Bardzo chetnie bym napisal to zapytnie cale natomiast nie mam struktury bazy danych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to może to "FROM kategorie AS k" daj wcześniej, zanim się odwołasz to "k"
(oczywiście o ile resztę masz dobrze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to by bylo proste gdyby nie bylo tabeli w ktorej jest tow_id i rodzaj_id
tow_id moze miec zalozmy 2 rodzaje, wiec wtedy beda 2 towary struktura bazy jest mniej wiecej opisana w temacie http://forum.php.pl/index.php?showtopic=54237 zastosowalem sie do rady sf i zrobilem 2 dodatkowe tabele w ktorych sa towary, rodzaje i laczenie towarow z rodzajem. EDIT: zalzawionymi oczami patrzac na monitor napisalem takie o to zapytanie ktore dalo mi wynik taki jaki chcialem, byc moze jest on od d... strony napisany, ale nie umiem inaczej w tej chwili.
Ten post edytował AxZx 26.09.2006, 23:52:03 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 17:33 |