![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak otoz mam w bazie obrazki i tabela ma jedna kolumne ID(auto_increment). Skrypt polega na dodaniu i usunieciu obrazków. wyswietla je w miniaturkach po przez select * from images. Teraz moj probem polega na tym, iz chce, aby przy kazdej miniaturce procz textu "usun zdjecie" byly 2 strzalki - w gore i w dol, ktore umozliwią zmiane miejsca tego obrazka(obrazki wyswietlane sa od gory do dolu). POMOCY ![]() Ten post edytował kusiu 26.09.2006, 20:11:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Dodaj do tabeli kolumnę np "pozycja"
2. Dodając kolejne zdjęcie do bazy ustaw mu pozycję na: ostatnia największa + 1 3. Napisz funkcję która będzie modyfikowała pozycję wybranego obrazka (góra/dół) - podepnij do linków (np. pobierasz poprzeni i aktalny zapis z bazy z kolumny pozycja i zamieniasz je, tak samo obecny i kolejny - i zamiana, pamietakj kolejny to nie pozycja obecna + 1 tylko kolejny sprawdzony z bazy bo jak coś pomiędzy usunaleś to klapa) Mam nadzieję, że jasno opisałem "algorytm" postępowania jak zabrać się do zadania, teraz tylko już select i update :-) Powodzenia, Łukasz edit przykładowe rozwiązanie
uruchamiasz np. poprzez klik w link gdzie masz np. plik.php?foto_id=10&up=true //jesli w dol &up=false //jesli w gore a funkcje wywolujesz w pliku plik.php:
i wszystko, mam nadzieje ze nie ma literowek i bledu typu brak srednika, pisalem tp teraz na szybko z reki Łukasz Ten post edytował kossa 26.09.2006, 21:00:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem w jaki sposob sobie ustalasz wyswietlanie obrazkow. na razie mozesz tylko wg ID. zatem zmieniaj ID obrazkow i wyswietlaj je wg ASC albo DESC. pobierasz jedno ID obrazka, drugiego obrazka (sasiedniego, nizej albo wyzej) i podmieniasz.
Ten post edytował El.Kurczako 27.09.2006, 01:28:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
![]() Ten post edytował kusiu 28.09.2006, 09:37:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 17:00 |