Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> przechwytywanie nazwy konta przy logowaniu w WinXP
El.Kurczako
post 26.09.2006, 15:33:53
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jak w temacie. A szerzej: mam napisac taki wiekszy skrypt i potrzebne mi iest przechwytywanie nazwy konta/uzytkownika po to, aby uniknac ponownego logowania juz w samym skrypcie. Prosciej: logujesz sie raz w Win XP, odpalasz skrypt a ten Cie np wita po nazwie konta, albo masz tylko dostep do swoich danych czy cokolwiek innego. Czy jest to wykonalne? Jezeli tak, to w jaki sposob?
Go to the top of the page
+Quote Post
thornag
post 26.09.2006, 15:35:55
Post #2

-----

Tak na moje oko to co ma system do serwera stojacego gdzie stam. To raczej przegladarka musialaby sie sama automatycznie zalogowac na stronie smile.gif No a ja juz tu jestesmy to moze jeszcze podac kawe wyprac i wyprasowac smile.gif

Ogolnie raczej niebardzo widze rozwiazanie za pomoca php, server-side i juz

--------------------
"Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"

+Quote Post
El.Kurczako
post 26.09.2006, 15:38:26
Post #3

-----

to ma byc intranet. osoba dla ktorej to pisze chce uniknac ponownego logowania - raz sie logujesz w systemie i to ma wystarczyc. dlatego potrzebuje jakos przechwycic to, kto sie zalogowal.
+Quote Post
thornag
post 26.09.2006, 16:52:14
Post #4

-----

No ale strona sama w sobie dalej musi stac na jakims serwerze. A skoro stoi na serwerze to serwer sobie dziala odbiera zadania i wysyla odpowiedzi, nie wie nic o cliencie jako takim oprocz informacji z requestu ktore ma w tablicach. Jesli istnieje sposob aby za posrednictwem JS pobrac taka wartosc to wstedy mozesz uciec sie do AJAXa i zarejestrowac sesje wedlug wartosci danej rpzez ten JS ale w to watpie bp JS dziala w obrebieprzegladarki nie systemu, a ta sama w sobie (przegladarka) chyba tez nie wie nic o tym kto sie zalogowal (no ale jak zwykle moge sie mylic)

--------------------
"Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"

+Quote Post
orson
post 26.09.2006, 17:00:19
Post #5

-----

witam

system certyfikatów questionmark.gif przy pomocy php można wygenerować certyfikat i przesłać go do przeglądarki ... przeglądarka z certyfikatem danego użytkownika = brak logowania

pozdrawiam

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post
El.Kurczako
post 27.09.2006, 01:22:35
Post #6

-----

mozesz prosze rozwinac ten system certyfikatow, ew skierowac mnie na odpowiednie miejsce gdzie sie wiecej cos dowiem?
+Quote Post
orson
post 27.09.2006, 21:47:02
Post #7

-----

witam

http://www.freebsddiary.org/openssl-client...hentication.php tu jest dobry artykuł na temat użycia certyfikatów do autoryzacji w apache ... gdzieś widziałem też coś do php ale nie mogę znaleść ... pamiętam na pewno że ustawiana jest jakaś zmienna w _SERVER jak autoryzacja z certyfikatem przejdzie pomyślnie ...

pozdrawiam

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 08:05