![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam następujący problem:
Na serwerze z którego korzystam zainstalowany jest serwer aplikacji Oracle 10g. Umieściłem tam stworzoną aplikację internetową (php + oracle). W pliku php.ini odkomentowałem php_oci8.dll a przy próbie uruchomienia strony głownej przeglądarka internetowa wypluwa komunikat: Fatal error: Call to undefined function: oci_connect() in c:\orahome_2\apache\apache\htdocs\ai\include\session.php on line 6 Może ma ktoś podejrzenia dlaczego php nie widzi tej funkcji, która przecież wchodzi w skład oci8? Będe bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę. Rok wcześniej stworzyłem podobna aplikację (php+oracle database 10g) i nie miałem takich problemów. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<głupie pytanie>Zrestartowałeś apache'a?</głupie pytanie>
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
restartowałem, właściwie to php_oci8.dll i tak było odkomentowane już wcześniej
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobacz error.log apacza... mi też nie chciał ładować php_mysq.dll, okazało się że plik był uszkodzony.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa kluczowa:
Sprawdź w phpinfo czy php widzi Oracla: szukaj działu OCI8... jeśli OCI8Support ustawiony jest na enabled, to znaczy że wszystko działa ok. W przeciwnym razie proponuje ściągnąc ze strony www.oracle.com dokumentacje odnośnie współistnienia z php'em wszystko idealnie opisane, ale w english language |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:01 |