![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie głupie pytanie, ale musze je zadać
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Nie - nie można przechowywać uchwytów połaczeń w sesji, w cookie, ani w żaden inny sposób. Niestety.
![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli nastepująca funkcjonalność jest niemozliwa do zrealizowania? :
W komercyjnych aplikacjach bazodanowych istnieje funkcjonalność polegająca na tym, że aplikacja uruchomiona w trybie testowym działa na otwartej w bazie danych transakcji. Uzytkownik testuje na bazie rózne rzeczy. Po wyjściu użytkownika (zerwaniu połączenia z bazą) transakcja nie zostaje potwierdzona a dane wracają do stanu początkowego. Ja chciałem zrobić coś podobnego - użytkownik robi pewne rzeczy, ocenia wynik a następnie albo go zatwierdza albo nie, a baza wraca do stanu sprzed zmian. Problem w tym, że po przeładowaniu strony nawiązywane jest nowe połączenie, a stare jest zamykane (z automatycznym skutkiem ROLLBACK) i użytkownik ciagle widzi to samo (baze bez zmian), bo każde przeładowanie strony wszystko resetuje. Więc nie da sie tego zrealizować? Ten post edytował Indeo 24.09.2006, 14:30:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-pconnect.php
Cytat mysql_pconnect() zachowuje się prawie jak mysql_connect() z dwoma zasadniczymi różnicami.
Pierwsza, podczas łączenia funkcja najpierw spróbuje znaleźć połączenie (stałe) już otwarte dla tego samego hosta, użytkownika i hasła. Jeżeli je znajdzie, jego identyfikator zostanie zwrócony zamiast otwierania nowego połączenia. Druga, połączenie z serwerem SQL nie zostanie zamknięte po zakończeniu wykonywania skryptu. Zamiast tego połączenie pozostanie otwarte do późniejszego użycia (mysql_close() nie zamyka połączeń nawiązanych za pomocą mysql_pconnect()). -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dobra dobra, tyle to i ja widziałem, ale ja pytam praktycznie - bo dlaczego w takim razie korzystając z mysql_pconnect() ustawiam sobie w bazie zmienną np
a po przeładowaniu strony po tej zmiennej w bazie nie ma już sladu? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na szybko sklecilem taki skrypcik:
I mi dziala ![]() Oczywiscie po pierwszym zapuszczeniu skryptu, nalezy usunac linie, ktora ustawia zmienna ponownie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No a u mnie nie działa
![]() Może to kwestia ustawień? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ktorego Mysqla masz, podaj dokladna wersje
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Uzywam mysql-5.0.21-win32 ...
Już wszystko jasne. mysql_pconnect działa tak jak to napisał nospor ale tylko kiedy php jest uruchomiony w trybie modułu anie w trybie CGI tak jak miałem wcześniej. Sprawdziłem i teraz działa ![]() Dzieki ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 00:04 |