![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Stworzyłem skrypt który zapisuje zmienne do pliku textowego. Nic wielkiego ale mam problem. Strona jest w flashu ale jedna z podstron sluząca do aktualizacji jest wykonana php. Flash ma to do siebie ze jeżeli chcemy aby zmienne wczytane z zewn pliku wyświetlał z ogonkami, ten plik musi byc w formacie utf(zwykłe plik txt ale kodowanie utf). Zaś moj skrypt zapisuje tylko w kodowaniu ANSII. CO zrobić żeby zapis odbywał sie w kodowaniu UTF-8?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli musisz utworzyć plik w formacie UTF-8 to postępujesz tak:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki. Nie musiałem tworzyć pliku txt. On wcześniej wrzucałem go na server. Odpalałem skrypt i potem zciagałem ten plik i ciągle zmieniało mi strone kodową z UTF na ANSII. Dzieki za rade ale rozwiązanie znalazłem sam. Jest banalne, wystarczy w formularzu i skrypcie który go przetwarza zmienić kodowanie na UTF i od tego momentu php prowadzi zapis do plików w UTFie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:01 |