![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zainstalowałem se Apacha, ustawiłem php jako jego moduł, a w nim samym uruchomiłem obsługe rozszerzenia mysqli. Kiedy jednak chce skorzystać z klasy mysqli pojawia mi się błąd not found (czyli że nie znaleziono, tak wiem). Korzystam z php 5.1.6, na windows XP.
Pytanie brzmi: Co mam zrobić aby mieć tą klase (mysqli)? Ten post edytował Mistrig 22.09.2006, 14:11:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. zresetowałeś Apacha?
2. Sprawdź co masz napisane pod 'mysqli' jak odpalisz skrypt:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm nie mam takiego wpisu, dziwne. w php.ini (po tym jak zmienilem nazwe pliku php_ini_disc wlasnie na php.ini i skopiowalem do folderu windows) dodalem linie: extension=php_mysqli.dll tam gdzie są inne rozszerzenia czyli np. extension=php_mysql.dll, bez średnika żeby nie było
Problem rozwiązany: zapomniałem podać scieżki do rozszerzeń.... Ten post edytował Mistrig 22.09.2006, 18:37:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam dolacze sie do watku.
Mam podobny problem.Fatal error: Class 'mysqli' not found in c:\usr\krasnal\www\Rafal\roz11\rezultaty.php on line 26. Odpalilem plik php.ini i rowniez nie mialem tego wpisu: extension=php_mysqli.dll wiec dodalem go bez srednika. Mam zainstalowanego Krasnala 2.7-5 ( zdaje sie najnowszy). Po dodaniu tego wpisu i restarcie Apacha wyskakuje nastepujacy błąd : "uruchomienie tej aplikacji nie powiodlo sie, poniewaz nie znaleziono LIBMYSQLI.DLL. Ponowne zainstalowanie tej aplikacji moze naprawic ten problem( nie naprawia). Zaraz po tym komunikacie wyskakuje nastepny blad: php Startup: UNABLE to load dynamic library 'c:\user\pdp\ext\php_mysqli.dll' nie mozna odnalezc okreslonego modulu. Co z tym zrobic? |
|
|
![]()
|
|
A w menu krasnala wybrałeś php5?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak mam ustawione php 5.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skopiuj libmysqli.dll z katalogu php do \windows\system32.
-------------------- SithTemplate
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzieki zadzialalo:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:10 |