![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam pytanko, właśnie robie, a dokładniej mam zrobić "ścieżkę" czyli:
i teraz mam pytanie macie jakieś pomysły jak to zrobić, bo łopatologicznie to można zrobić, ale chciałbym aby to był automat?? Mam nadzieje, ze sie jasno wyrazilem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Sposobów na to jest kilka. Jednak opiszę Ci tylko ten co ja stosuję, ponieważ w nim czyje się najlepiej
![]() Mam utworzoną tablicę z mapą serwisu. Otwierając jakąś stronę mam jej kod (wartośc liczbowa, tworzona na podstawie informacji o pliku). Następnie sprawdzam w jakiej części tablicy znajduje się dana strona i wyświetlam scieżkę od "góry" do danej strony. Zamiast kodu strony możesz użyć nazw plików lub innego identyfikatora. Musisz tylko pamiętać, że identyfikator ten powinien być unikatowy. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzieki bardzo, myslalem o tym, jednak jezeli mozesz mi po krotce przedstawic taka tablice w praktyce
bede wdzieczny. no i cos co wyswietla to na ekranie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Tabela wygląda mniej więcej tak:
Resztę pokaże później, ponieważ nie mam tego kodu ze sobą, a pisać od nowa nie mam teraz czasu. Chodzi w nim o to, że mają dany kod strony, na której się aktualnie znajdujemy, przeszukujemy w pętli talicę $aPages. Jeśli znajdziemy interesujący nas kod, wówczas "cofamy" się w tablicy (lub inaczej mówiąc - wracamy do góry tablicy). I w ten oto sposób mamy ścieżkę. Sorki za opóźnienie. Urwanie głowy w pracy miałem. Oto przykład ładnej ścieżki. Niestety nie mogę pokazać całej klasy, która jest odpowiedzialna za pliki z zawartością stron. Zamiast tego przerobiłem jedną z metod, która wyświetla ścieżkę.
Nie miałem okazji sprawdzić poprawności działania na większej ilości przykładów, ale wydaje mi się, że powinno działać. Nie sugeruj się numerami stron (100, 101, 200, itd.). Jest to tylko i wyłącznie na potrzeby prezentacji ![]() Miłej zabawy. Ten post edytował batman 21.09.2006, 11:34:47 -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 00:06 |