![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę sobie obiekt $mysql klasy mysqli.
Chciałbym w innej klasie (user) odwoływać się do niego: $mysql->query($zapytanie). Ale niestety pisze, że nie znaleziono takiego obiektu. Każda klasa jest w osobny pliku, robię require_once do głównego pliku później tworze obiekty, ale to nic nie daje :/ -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli tworzysz ten obiekt poza klasa user to nie bedzie on dostepny. Masz kilka opcji:
1.
2. polaczenie z baza jako Singleton 3. Rejestr, Service locator -- ale to chyba zbyt skomplikowane jak na poczatek PS. o global nawet nie wspominam -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z global próbowałem ale się niestety nie udało :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ja robie tak:
to jest z uzyciem ADOdb, ale myślę, że bardzo szybko się polapiesz jak przerobic to po swojemu. a użyc możesz tego tak:
|
|
|
![]()
|
|
To jest mój singletone:
Tylko to w tej chwili nawala: Fatal error: Non-static method mysqli::connect() cannot be called statically in /home/johny/public_html/klasy/mysql.php on line 10 I teraz ja mam tworzyć "obiekt" tej klasy w każdej z klas, której będę używał MySQL-a ? Ten post edytował JohnySpot 20.09.2006, 11:12:55 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:24 |