![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym rozszerzyć sobie mysqli o swoje własne query - takie, które wszystkie dane potraktuje mi przez escape_string i przez htmlspecialchars ENT_QUOTES. Ale nie mam zielonego pojęcia jak to wykonać.
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Na szybko pisane:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2003 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, ale nie o to mi chodziło. Mi chodziło o napisanie czegoś co dawałoby sobie radę z normalnym zapytanie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Potencjalnie jest to możliwe, ale praktycznie bardzo ciezko i sie nie oplaca. Skrypt musial by parsowac INTELIGENTNIE sql do drzewka, nastepnie odpowiednie czesci prze filtrowac i na koncu zlozyc SQL. Samo napisanie kodu odpowiedzialnego za zamiene sql na drzewko to juz spore wyzwanie a co dopiero "system domyslania sie co jest co".
Te rozwiazanie co podałem jest najlepsze |
|
|
![]()
|
|
a czy gdybym całe $query włażył w $query = mysql_escape_string($query);
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to by bylo niepowazne
![]()
A po Twojej operacji by to wygladalo tak:
Bład skladni sql. Filtruje i zamienia sie pola, a nie cale zapytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
mysql_escape_string" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() jest po to zeby zamienic wszyskie znaki wystepujace w skladni SQL na "bezpieczne odpowiedniki" ktore nie sa interpretowane przez paser kodu SQL. Także jak dasz cały string, to zostanie on zamieniony na forme kompletnie "ingorowana"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 16:24 |