![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam wielki problem zastosowaniem podzapytania SELECT w zapytaniu głównym INSERT.
Proszę o naprowadzenie mnie na odpowiedni trop na poniższym prostym przykładzie. Dana jest jedna tabelka o nazwie test i składa sie z dwóch kolumn: id | nr chciałbym wprowadzic nowa pozycje do tej tabeli poprzez takie zapytanie:
Proszę o podpowiedź.. dlaczego powyższe zapytanie nie działa? Sprawdzałem na różne sposoby. Bez tego +1 też i nic. Działa mi tylko w przypadku gdy w tym podzapytaniu zamiast "FROM test" podam jakąś inną tabelę. Ja niestety potrzebuję dodać pozycję nr zwiększoną o 1 z tej samej tabeli. Czy można w podzapytaniu dla SELECT użyć tej samej tabeli?? auto_increment mnie tu nie zadowala gdyż w docelowym kodzie w kolumnie nr będą występować luki w numeracji i chciałbym zrobić zwiększanie o 1 ręcznie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba musisz nadac inna nazwe tabeli (uzyc aliasu dla `test` w jednym z dwoch miejsc)
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i wyczytałem, że jednak się nie da w podzapytaniu skorzystać z tej samej tabeli mimo że używam
mySQL 5.x. W takim razie mam problem ;-) muszę rozwikłać podpowiedź z manuala i jakoś to rozwiązać. Wszelkie porady mile widziane. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:33 |