![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie koncepcyjne odnośnie budowy bazy (postaram się jasno).
Ma być to aplikacja do konwertowania kont bankowych. User podaje plik, w którym są informacje (w jednej linii - każdy przelew). Dalej leci konwersja. Pliczek taki exploduje, i rozdzielone części wsadzam kolejno do bazy. Z której potem interesujące mnie fragmenty poddaje różnym procesom. Wszystko było by proste, dla jednego usera. Problem w tym, że naraz może taką operację przeprowadzać 20 osób, więc nie może być to w jednej tablicy. Myślałem, aby rozbijać to na użytkowników, gdzie każdy z nich pracowałby na własnej tablicy, a tym samym nie było by zagrożenia, że się dane pomieszają. Lecz to nasuwa mi kolejny problem, jak kolejne paczki przelewów, numerować w tablicy tak, aby id przyznawało ten sam dla wszystkich rekordów w danej sesji a nie dla każdego rekordu osobna na zasadzie autoincrement. Wogóle zastanawiam się czy ten typ konstrukcji wogóle jest prawidłowy. Co o tym sądzicie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 1 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób w tabeli pole user_id i przy wstawianiu wiersza dodawaj także numer identyfikujący użytkownika. Może to być numer użytkownika albo np. identyfiikator sesji.
-------------------- lorem ipsum : polska społeczność zend framework
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie problem polega na tym, że nie wiem jak nadać autoincrementujący się id sesji a nie rekordu w bazie. (Wprowadzanie z ręki wogóle nie wchodzi w grę). id_usera, jest bez sensu, ponieważ każdy user będzie miał swoją tabele. (Swoją drogą id_usera też będzie
![]() Tak, więc dla jasności problem : Jak zrobić autoincrementujący się id_sesji, nadający ten sam id całej sesji (od 1 do n - rekordów), a nie standartowo każdemu rekordowi kolejny numer id. Bądź czy ktoś z was ma pomysł jak można to inaczej rozwiązać. Ten post edytował Wykrywacz 20.09.2006, 08:36:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale zapisujesz przelewy dla userow i chesz gdzies zapisac ze n przelewow przyszlo w jednej transakcji (transakcji zapisu przez Ciebie). Nie ma sensu rozdzielac na tabele dla kazdego usera. Numer transakcji moze to byc timestamp + wygenerowany numer od 0 - 1000 tak aby nie pojawily sie inne transakcje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela z sesjami, tam tworza ci sie autoinkrementujace ID i tyle, teraz uzywasz tego ID.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Tabela z sesjami, tam tworza ci sie autoinkrementujace ID i tyle, teraz uzywasz tego ID. O i to wydaje mi się jest najlepsze rozwiązanie ![]() Cytat Nie ma sensu rozdzielac na tabele dla kazdego usera. W dalszej części, chce mieć łatwy dostęp do historii, tworzonych przelewów przez każdego użytkownika. Dlatego chciałem zrobić osobną tabele dla każdego usera. Ale masz rację, jeżeli dodam user_id, do tego pola to select, będzie banalny. Tym bardziej, że nawet przy 30 naraz insertach mysql nie powinien mieć raczej problemów ![]() No chyba, że się mylę |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sytuacja jest prosta:
masz encje Uzytkownik, sesja, wpis (czy jak sie to tam zwie) (Uzytkownik)-1-----*-( Sesja )-1----*-(wpis) i tyle -- tworzysz nowa sesje, pobierasz jej ID i dodajesz wpisy z tym id. Chcesz historie usera --
Chcesz wszystkie wpisy usera:
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
OK dzięki. Z budową pytań sobie poradzę, chodziło mi w pytaniu raczej o efektywność aplikacji.
![]() Ale zdążyłem sobie sam już na to pytanie odpowiedzieć ![]() Jeszcze raz wielkie dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli bedziesz robil operacje na tej babeli mowie tu o DML to warto zrobic tabele historii i triggerem kopiowac dane.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 02:51 |