![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doszedłem do wniosku, że czas zacząć się uczyć także jakieś mniej 'webowskiego' języka programowania
![]() Od jakiego wg Was powinienem zacząć? Aha, jak narazie to znam HTML'a, CSS, i php - gdyby to mogłoby w czymś pomóc. Ten post edytował Kamil(ek) 18.09.2006, 16:06:16 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecalbym na poczatek Pascala (nie koniecznie do poziomu zaawansowanego) -- chyba latwiejszy od C a nauczy cie porzadku, inicjowania zmiennych przed ich uzyciem itd. Potem C. I dalej to juz cokolwiek -- bedzie ci duzo latwiej.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Java, C#
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam Ci odrazu C++ i jak chcesz C. Bo w Javie zaawansowanych aplikacji nie napiszesz.
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Możesz uzasadnić swoją wypowiedź?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czym piszę się sterowniki etc. Scanner ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czym piszę się sterowniki etc. Scanner ? A jak to się ma do skomplikowanych aplikacji? ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Bo po co ? Tj. najczystsze programowanie sf.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turgon: nie zgodze sie ze w java albo c# nie napisze zaawansowanej aplikacji
![]() Poza tym sterownik jest zaawansowana aplikacja? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja nie polecam nauki od javy... porypany język, a jak siądzie na nią ktos kto początkujacy to wogole zalamka.
ps: przenosze ps2: a moze to ja mam tylko uraz do javy bo mialem nauczyciela deb.... nie znajacego sie na rzeczy ![]() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam Ci odrazu C++ i jak chcesz C. Bo w Javie zaawansowanych aplikacji nie napiszesz. MEGA ROTFL A może o razu cofnij się do assemblera. Pierwsze dwa z brzegu: Zend Studio, Eclipse. No chyba, że Eclipse nie jest wg. Ciebie zaawansowaną aplikacją. ~nospor chyba miałes kiepskiego nauczyciela, ja tam bardzo lubię Java. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli znasz php, to nie polecam nauki Pascala/Delphi. Będziesz musiał się oswoić z zupełnie inna składnią. Uważam, że dużo łatwiej będzie Ci zacząć programować w jakimś języku C-podobnym (np. C++, C#, Java do wyboru).
-------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
MEGA ROTFL A może o razu cofnij się do assemblera. Pierwsze dwa z brzegu: Zend Studio, Eclipse. No chyba, że Eclipse nie jest wg. Ciebie zaawansowaną aplikacją. ~nospor chyba miałes kiepskiego nauczyciela, ja tam bardzo lubię Java. ~mike_mech Word w czym jest napisany ? Cały linuch ? Znane tytuły jak Most Wanted ? Napewno nie w Javie ani C# . -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 9 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Łech, co za gadanie głupie... Wiesz w ogóle na czym polega idea C#? Gdzie jest używany? W jakim środowisku? Wiesz po co stworzono Javę, jakie były jej założenia? Jak myślisz, dlaczego Word nie działa pod Linucha?
Java, tak samo jak C# są po to, żeby tworzyć "skomplikowane aplikacje". Tylko, że w przeciwieństwie do programów napisanych w C/C++, mają być niezależne (i są) od platformy i systemu na którym pracują. Czyli mają być lepsze. -------------------- "Zero 'errorów' nic nie oznacza. Walidator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z d**y wyjęty i to, że walidator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna" - mike
|
|
|
![]()
|
|
Łech, co za gadanie głupie... Wiesz w ogóle na czym polega idea C#? Gdzie jest używany? W jakim środowisku? Wiesz po co stworzono Javę, jakie były jej założenia? Jak myślisz, dlaczego Word nie działa pod Linucha? Java, tak samo jak C# są po to, żeby tworzyć "skomplikowane aplikacje". Tylko, że w przeciwieństwie do programów napisanych w C/C++, mają być niezależne (i są) od platformy i systemu na którym pracują. Czyli mają być lepsze. ... i mniej wydajne... -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Tylko, że w przeciwieństwie do programów napisanych w C/C++, mają być niezależne (i są) od platformy i systemu na którym pracują. Baju, baju bedziem w raju.... Apliakcje typu HelloWorld to i moze są przenoszalne w javie, ale jakas powazniejsza to bez "drobnych" poprawek sie nie przeniesie. Idee mieli fajną, gorzej z wykonaniem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turgon wspomnałeś Worda, a ja Ci powiem: OpenOffice.
Zgadnij w czym jest napisany ![]() ~Cypherq przenośność Java nie jest taka jak Ci się wydaje. Jest taka jak mówi ~nospor ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turgon nie łącz tworzenia gier i pisania, jak to nazwałeś, zaawansowanych aplikacji.
Zaawansowaną aplikację to Ty możesz nawet w Pascalu napisać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 9 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ekhm... Patrząc na wypowiedzi powyższe wypowiedzi, chciałem tylko nadmienić, że miałem na myśli ideę Javy. Dlatego mówiłem o założeniach, a te - jak już wspomniał Nospor - były bardzo fajne, co zaś się tyczy wykonania, wiecie sami...
-------------------- "Zero 'errorów' nic nie oznacza. Walidator sprawdza tylko składnię. Kod strony jest jak psu z d**y wyjęty i to, że walidator świeci się na zielono nie oznacza, że ta kupa jest ładna" - mike
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak C#, ale Java ma wielką wadę - większe aplikacje w niej napisane zjadają nieograniczone ilości pamięci i zamulają na wolniejszych maszynach.
A porównywanie pisania gier do aplikacji pisanych w C#/java, nie wymaga komentarza. To tak jakby porównywać traktor z samochodem. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 02:08 |