![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, wlasnie jestem w trakcie pisania skryptu przetwarzającego XML'a i potrzebuje zliczać ilość elementów w tablicy asocjacyjnej wielowymiarowej. Do zliczanie elementów w tablicy wykorzystuje funkcję
Funkcja owszem działa ale nie w sposób całkiem dla mnie nieprzwidywalnym. Postram sie to przybliżyć na przykładzie: oto kawalek tablicy w której następuje zliczanie: potrzebuje policzyć ilość wystąpień AUTHOR robie to w ten sposób: i otrzymuje wynik równy 2 (czyli wszystko ok) i kolejne podejście natrafiam na taką tablice: robie:
i dostaje wynik równy 2. Pytanie jest dlaczego tak sie dzieje ? Oczywiście można to obejśc porównując liczbę i na tej podstawie wnioskować czy coś wynik funkcji zwraca ilość elementów w danej tablicy czy liczbę elementów w zawartych w podtablicy. Ale wolałbym znaleźć jakieś prostsze rozwiązanie i zrozumieć dlaczego tak sie dzieje. Dzięki z góry za odpowiedź -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W obu przypadkach tablia AUTHOR ma dwa elementy: w pierwszym są to 0 i 1, w drugima zaś FIRSTNAME i LASTNAME. Nie ma tu nic dziwnego
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt doszedłem głupie pytanie, ale sytuacji mnie troszke zdziwiła
![]() Ten post edytował sticker 13.09.2006, 10:55:08 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:55 |