![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2003 Skąd: z Gdyni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeszukując tematy na forum nie znalazłem zagadnienia opisującego mój problem. Otóż mój server (Apache+php+MySQL) ma problemy ze zdefiniowaniem zmiennych. Wyskakuje błąd
Kod Notice: Undefined variable: zmiena in C:\Apache\htdocs\index.php on line 104 Myślałem, że jest to winą wyłączonych zmiennych globalnych, ale i po włączeniu jest problem ze zmiennymi. Może ktoś wie w czym problem i, ewentualnie, jak sobie z tym poradzić? --- I takie jeszcze małe pytanko (sory za szczerość, ale ja dopiero zaczynam zabawę z php =))... od dawna mnie korciło, żeby je zadać.. czym różni się echo() od print()? x) -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź czy działą poniższy skrypt (A dam głowę uciąć, że działa:
jesli działa, to znaczy że może masz problemy z zasięgiem zmiennych-polecam poczytać na ten temat- ale to już jest moje "wróżenie z fusów" Cytat I takie jeszcze małe pytanko (sory za szczerość, ale ja dopiero zaczynam zabawę z php =))... od dawna mnie korciło, żeby je zadać.. czym różni się echo() od print()? x) link z manuala: http://www.faqts.com/knowledge_base/view.phtml/aid/1/fid/40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż mój server (Apache+php+MySQL) ma problemy ze zdefiniowaniem zmiennych. Wyskakuje błąd Kod Notice: Undefined variable: zmiena in C:\Apache\htdocs\index.php on line 104 Nie serwer, tylko Ty masz problem ... Prawdopodobnie masz gdzieś tak:
lub
W obu przypadkach zmienne nie są zainicjowane. Więcej dowiesz się jak pokażesz kod. P.S. Przenoszę z php na Przedszkole |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest tylko notatka od php. Jeśli zastosujesz się do rad kolegów, lub wyłączysz w konfigu php pokazywanie błędów NOTICE, to nie będziesz tego widział. Incjacja jest dobrym nawykiem programistycznym, a w innych językach jest wymogiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2003 Skąd: z Gdyni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź czy działą poniższy skrypt... Faktycznie działa =? Cytat link z manuala: http://www.faqts.com/knowledge_base/view.phtml/aid/1/fid/40 Ale to już nie działa =] ale poszukałem w manualu i już wiem o co chodzi =] mike_mech Nie wiem czemu, ale niegdy zmiennych nie inicjowałem (zawsze kożystałem z darmowych serków udostępniających usługi php) i zawsze wszystko chodziło... wiem, że w wielu językach jest to niezbędne (miałem styczność z Pascalem =p), ale nie wiedziałem, że w php też należy robić coś takiego i nigdy tego nie robiłem =/ Cytat To jest tylko notatka od php. Jeśli zastosujesz się do rad kolegów, lub wyłączysz w konfigu php pokazywanie błędów NOTICE, to nie będziesz tego widział. Incjacja jest dobrym nawykiem programistycznym, a w innych językach jest wymogiem. Dzięki.. pomogło =] chyba faktycznie dobrze byłoby sobie przyswoić to inicjowanie =] -------------------- Nie będziesz robił machin na obraz i podobieństwo ludzkiego umysłu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:46 |