![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam będę sobie składał kompa i nie wiem co wybrać, po wielu testach i artykułach złożyłem coś takiego:
INTEL PENTIUM D 915 2.8 GHz BOX / S- 775 / 2x (64bit) ASUS P5B - i965, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-775 PCIex GIGABYTE GF 7600GS 256 MB / 128 bit (ze wskazaniem na tę karte) lub GeForce 7600 GS Asus Silent 256MB HDTV & DVI (PCI-E) KINGSTON DDR2 512 MB / 667 (Dual 2x 256 MB), CL 5 Dysk SEAGATE 160 GB, 8 MB, SATA II Co sądzicie o tej konfiguracji i co by w niej poprawić lub na co powinienem zwracać uwagę przed kupnem nowego sprzętu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jaki monitor?? jesli CRT to niepotrzeba Ci kartygrafiki z HDTV
jesli LCD to tez nie potrzeba... placsz za to a to bez sensu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiec bym dal wieksza co najmniej 2x512
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
a lepiej brać pamięć np 512MB czy 512MB Dual (2 x 256)?
Czy Dual jest lepsze czy to tylko chwyt marketingowy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dual to po prostu dwa razy 256 ale na jednej kości (po obu stronach)... lepiej wziąć zwykły 512
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz jescze ile możesz wydać na nowy komputer i do czego głównie będzie służył to postaram się coś złożyć.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Góra to 2500 tyś oczywiście złotych
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dual to po prostu dwa razy 256 ale na jednej kości (po obu stronach). Muszę się nie zgodzić , pamięci które pracują w Dual Channel to dwie kości wsadzone w różne sloty, charakteryzują się tym że są praktycznie identyczne względem parametrów, bo ciętę z wafla krzemowego fragment przy fragmencie. Co do wydajności to jest to ledwo kilka procent na plus dla Duala, co również zależy w jaką płytę to wsadzisz, poza tym kolejny plus dla dwóch kości jest taki że jak walnie jedna to zawsze masz drugą . W programach uzytkowych nie zauważysz różnicy. Wg mnie jak chcesz pracować z kilkoma aplikacjami to podstawa to pamięć, na tą chwilę 2x512MB, mniej nie ma sensu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja propozycja
![]() Troche komentarza - nie wiem gdzie ty chcesz kupowac ten komputer ale wyraznie chcesz przeplacic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował NuLL 12.09.2006, 10:40:44 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat No i jeszcze 60 zlotych dla mnie na piwo ![]() Za 60 zł to jeszcze nową klawiaturę bym mógł sobie sprawić ale co tam masz u mnie piwo: http://www.kp.pl/gfx/tyskie/bg.jpg |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z klawiaturek to polecam stare samsungi.
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
polecam skąpca ... np tu: http://skapiec.pl/site/cat/1/comp/94647 masz szybszy procek za mniej ... a że sklep ma 320 opinii to chyba można im zaufać ... grosik do grosika i może styknie na core duo ![]() pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzales kompatybilnosc podzespolow?
Jak pracuje np. karta graficzna z wybrana przez Ciebie plyta glowna? Jezeli chcesz miec stabilny sprzet to to jest podstawa. Najlepie tez kupowac podzespoly od jednego producenta - jezeli wybierasz k. gr. Gigabytea to plyte tez kup ich. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie koniecznie Seth. Mam kartę graficzną Prolinka a płytę Gigabyte'a. Ram GoodRama...
W praktyce wszystko innych firm. ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jezeli wybierasz k. gr. Gigabytea to plyte tez kup ich. Nie ma to najmniejszego znaczenia. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jezeli wybierasz k. gr. Gigabytea to plyte tez kup ich. Też uważam nie ma to znaczenia, choć sam mam płytę Gigabyte i do tego Gigabyte Radeon 9550 ![]() |
|
|
![]()
|
|
A co sądzicie o procesorach dwurdzeniowych czy są one bardziej wydajne od tradycyjnych procków czy to tylko taki chwyt marketingowy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak są bardziej wydajne, to jest tak jakbyś miał np. dwa procesory 1,8 GHz
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moja rada jest taka ze jak juz bedziesz kupowal te czesci komputerowe, to sprawdz gdzie w necie mozna to kupic najtaniej, dolicz do tego koszty przesylki i licz. w roznych sklepach sa rozne koszty przesylki, moze znajdziesz jakis tani sklep internetowy ktory ma miejscowke gdzies niedaleko ciebie i moglbys odebrac osobiscie. ktos wyzej podawal ceny z komputronika - no spoko, tylko ze mozna zlozyc tego samego kompa troszke szukajac w necie o kilka stowek mniej. zaoszczedzone pieniadze mozna przeznaczyc na wiecej MB pamieci:)
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecam Intel Core 2 Duo - na prawdę wypas procesor
![]() ![]() Co do pamięci RAM.. teraz minimum to 512, jednak ja polecam 1GB - konfort pracy to podstawa. Polecam najnowsze pamięci od Kingstona - Kingston HyperX DDR2 800 MHz bądź ValueRAM DDR2 800 MHz - do użytku domowego ValueRAM. Karta graficzna.. tutaj wg. Twoich potrzeb więc nie ma co proponować ![]() Może troche kosztowna ta pamięć RAM i procesor ale uwierz - warto wydać i będziesz mial spokój ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:08 |