![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy ktoś z Was wie może jak spowodowac aby skrypt potrafił kożystac z informacji zawartych w pliku typu .inc znajdującego się bezpośrednio na dysku osoby przeglądającej strone ze skryptem INCLUDE?
Szukam rozwiązania na przekazywanie (automatyczne) danych z plików na dyksu prosto do serwera, pliki te będą wcześniej wygenerowane przez program napisany w C++ (ale to już inna sprawa. :wink: ?>[/php] |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
php to server-side, więc zapomnij.
Chyba że ta osoba ma serwer WWW i staly IP, wtedy ewentualnie mozna by coś wymysleć. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%)
|
Mógłbys stworzyc formularz do uploadowania tego pliku, a potem z niego kożystać... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Mógłbys stworzyc formularz do uploadowania tego pliku, a potem z niego kożystać... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
... co by było wybitnie bezpieczne. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Czy ktoś z Was wie może jak spowodowac aby skrypt potrafił kożystac z informacji zawartych w pliku typu .inc znajdującego się bezpośrednio na dysku osoby przeglądającej strone ze skryptem INCLUDE?
Niewykonalne praktycznie w żaden sposób przez kod który jest po stronie serwera, a już napewno nie automatycznie. Da się to zrobić w javie, tzn. aplet ma możliwość otworzenia pliku na dysku klienta (z obostrzeniami). Nie wiem czy istnieje taka możliwość w javascripcie, ale raczej też nie. Jedyna możliwość w czystym phpie to jawny upload pliku przez klienta (pomijam rozwiązania typu instalowanie jakiegoś oprogramowania po stronie klienta). |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Niewykonalne praktycznie w żaden sposób przez kod który jest po stronie serwera, a już napewno nie automatycznie.
Ja pisząc o serwerze WWW i stałym IP miałem na myśli coś takiego: [php:1:5e59812ffc]<?php $arrip=array("ip1","ip2","ip3"); // itd if(dostepny) { include(IP."/kat/plik"); } ?>[/php:1:5e59812ffc] To oczywiście taki pseudokod, ale czy takie coś mogłoby działać? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Cytat Mógłbys stworzyc formularz do uploadowania tego pliku, a potem z niego kożystać... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
... co by było wybitnie bezpieczne. Bezpieczne czy nie, ale działające. Pozatym nie wiem czy ten plik wymagałaby dużego bezpieczeństwa, nie wiadomo co w nim jest. Cytat To oczywiście taki pseudokod, ale czy takie coś mogłoby działać?
No tu to dopiero bezpieczeństwo... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) Gdyby takie cos było możliwe od tak, i mógłbyś sobie brać od uzytkownika z dysku co chcesz... Co prawda mówisz chyba o serwerze WWW, ale ok wyobraź sobie że ktoś na potrzeby serwisu zakłada serwer WWW, odpowiednie konto i umieszcza w nim plik... Już nie wspomnę że do tego pliku miałby dostęp cały internet co również było by bardzo bezpieczne. :wink: .. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
:arrow: Ponieważ cały serwis nad którym pracuje nie jest jeszcze na chodzie (faza budowy), to w kwestii bezpieczeństwa powiem że wtajemniczony programista php mógłby bez problemu zniszczyć mi pół serwisu. Ale ponieważ dane przesyłane przez urzytkownika za pomocą wspomnianych w dyskusji plików i tak w przyszłości bedą jawne to problem kradzieży nie ma znaczenia!!! :!:
:arrow: Natomiast ja szukam jakiegokolwiek sposobu na dodawanie danych (ogłoszeń do serwera (SQL), tak by maksymalnie odciążyć użytkownika i nie wymagać od niego dużej wiedzy i pracy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif) Jestem dopiero początkującym programistą (1 rok doświadczenia) i próbuje swoich sił z takim przedsięwzieciem po raz drugi. :arrow: Jeżeli ktoś ma propozycję odnośnie innego rozwiązania chętnie posłucham i przetestuje. |
|
|
|
|
|
|
|
To nie lepiej dać zwykłe pola formularza, ktore ludzie bedą wypełniać?
|
|
|
|
|
|
|
|
No i skożystać z COOKIE aby nie trzeba było za każdym razem wprowadzać tego samego...
|
|
|
|
|
|
|
|
Cytat To nie lepiej dać zwykłe pola formularza, ktore ludzie bedą wypełniać?
Owszem byłoby to możliwe gdyby chodziło o pojedyncze ogłoszenia! Ale cały bajer polega na tym że trzeba przekazywać dane w ilościach rzedu 50 ogłoszeń po 20 pozycji każda + zdjęcia. A nad formularzem już pracuję myślę że na wieczór bedzi gotowy - wówczas chetnie się podzielę spostrzeżeniami. A PROPOS Cookie to wydaje mi się że zbyt wielku ludzi blokuje je w przeglądarkach (nawet bezwiednie) by można na nich polegać. |
|
|
|
|
|
|
|
Jak nie cookie to sesje.
Ale tak czy siak muszą te dane kiedyś wpisać, ewentualnie możesz zrobić import tych danych z pliku do formularza w celu sprawdzenia. |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat A PROPOS Cookie to wydaje mi się że zbyt wielku ludzi blokuje je w przeglądarkach (nawet bezwiednie) by można na nich polegać.
Zawsze może sprawdzić czy ktoś ma uruchomione cookie, a jak nie to go poinformować żeby je uruchomił. Statystycznie 80% ludzi ma uruchomione cookie. Cytat Jak nie cookie to sesje.
No to chyba nie to samo... :wink: |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 04:58 |