Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

5 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> [Framework] Rapide Framework, Framework MVC dla aplikacji PHP5
Prph
post 5.11.2006, 19:56:05
Post #21

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!

Przepraszam, za zly adres - skocznczyl mi sie termin serwera. Nowy adres (tymczasem) http://vgm.pl/adrianpawlikpl/rapide/

Pracuje nad Rapide 0.3. Niestety mam teraz troche pracy na uczelni i w... pracy winksmiley.jpg Mam nadzieje, ze w niedlugim czasie cos zaprezentuje. Wersja 0.3 dostepna bedzie takze przez SVN.

Pozdrawiam, Adrian.
Go to the top of the page
+Quote Post
darektbg
post 10.11.2006, 16:08:16
Post #22

-----

Witam
Przeglądając kod wywnioskowałem, że obsługa formularzy odbywa się w sposób:
1) Kontroler, a właściwie jego akcja tworzy obiekt klasy Rapie_Form za pomocą operatora New.
2) Następnie zwraca za pomocą metody getView() obiekt danego widoku.
3) Konstruktor danej klasy widoku wywołuje metodę setTemplate(), która otwiera szablon.
4) W szablonie znajduje się formularz:
  1. <form action="" method="post">
  2.  
  3. </form>

5) Po dane z formularza przechwyci router i kieruje do klasy Rapie_Form
6) Dostęp do tych danych ma akcja kontrolera z pkt. 1 za pomocą metod klasy Rapie_Form

Tylko nie wiem czy moje myślenie jest prawidłowe

Pozdrawiam
Darektbg

--------------------
skocz.org - system skracania linków
+Quote Post
envp
post 11.11.2006, 16:48:15
Post #23

-----

Świetnie, ale gdzie w Applecie dostęp do modelu?
+Quote Post
Prph
post 12.11.2006, 10:52:14
Post #24

-----

@darektbg:
Tak mniej wiecej to wyglada. Pracuje nad dokumentacja i tutorialami dla Rapide. Niestaty, jak juz wczesnij na forum wspomnialem - mam teraz ciezki okres na uczelni i jedyne sen moge poswiecic na pisanie dokumentacji winksmiley.jpg

@envp:
getModel(). W wersji 0.3 (dostepnej na svn: http://code.google.com/p/rapideframework/source) mozna uzywac kontrolerow jako apletow (nazwa zmieniona na pluginy widoku). Sluzy do tego helper plugin:

1. <?php
  2. $this->plugin('Menu', 'Admin'); //zalaczy wynik dzialania akcji Admin kontrolera Menu.
  3. ?>

Funkcjonalnosc pluginu jest oczywiscie taka jak kontrolera, tylko oczywiscie forwardowanie nie dziala.

Jak juz wspomnialem - pracuje nad dokumentacja i strona frameworka.

Pozdrawiam, Adrian.
+Quote Post
envp
post 12.11.2006, 15:35:27
Post #25

-----

Zauważyłem pewną nieścisłość - aplet wywoływany z kontrolera nie podlega 'Plugionwaniu' co może eliminuje wyświetlanie np. sondy dla wybranej grupy userów...
+Quote Post
Prph
post 30.11.2006, 10:35:45
Post #26

-----

Owszem, pluginy nie sa obslugiwane. Ale IMHO to nie jest potrzebne. Wczesniej myslalem, że moze uzycie jezyka bedzie trudne poniewaz pliki jezykowe dla danej akcji ladowal plugin Language. Obecnie Obiekt Language jest na tyle elastyczny i samowystarczalny, ze nie musimy nic ladowac. Wystarczy odwolac sie do jezyka przez metode get obiektu Language:

1. <?php
  2. $sError = $this->getLanguage()->get('User', 'Add', 'Error_Name');
  3. ?>

Wynikiem bedzie pole Error_Name z tabeli jezyka z pliku Add z katalogu User.

Pozdrawiam, Adrian.

Witam,

Rapide zaczyna rozwijac sie coraz bardziej (pomimo braku mojego wolnego czasu). Od jakiegos czasu pracuje nad wersja 0.3. Zmiany jakie nastapily w stosunku do wersji 0.1, to:

1. obiekt Language - teraz bardziej elastyczny. Dynamicznie laduje pliki jezykowe w trakcie odwolania sie do jezyka. Dzieki temu nie trzeba uzywac pluginu Language Front Kontrolera, a ponadto jezyk jest dostepny teraz dokladnie z dowolnego miejsca aplikacji. Wczesniej praktycznie tylko kontrolery oraz aplety moglu go uzywac.

2. aplety = pluginy widoku - przede wszystkim zmiana nazwy aplety na pluginy widoku. Ponadto pluginy sa nadal dostepne we frameworku, ale nie ma juz samej klasy pluginow. Pluginy byly bardzo podobne do kontrolerow, wiec uzywa sie kontrolerow w tym celu. Oczywiscie w przypadku pluginow nie mamy mozliwosci skorzystania z forwardowania, ale to nie jest nam potrzebne. Pluginy laduje helper "plugin". Pierwszy parametr to nazwa kontrolera, drugi - nazwa akcji, ktora nie jest obowiazkowa (zostanie uzyta akcja Index).

3. pelna obsluga pluginow w Front kontrolerze - takze dla preDispatchLoop, jak i dla postDispatchLoop.

4. niewielkie zmiany w obsludze MySQL - glownie zmiany nazw metod.

5. Walidatory - glowny walidator (Rapide_Validator) otrzymal metody do sprawdzania poprawnosci liczb, przez co walidator sluzacy do tego calu zostal usuniety.

Zostala uruchomiona strona frameworka: Rapide.pl. Obecnie nic, oprocz adresu do zrodel, tam nie ma. Chcialem podziekowac Panu Jakubowi Kozickiemu za zasponsorowanie domeny. W czasem postaram sie zamiescic tam jakas dokumentacje i tutoriale.

Pozdrawiam,
Adrian.
+Quote Post
Jarod
post 3.12.2006, 12:43:46
Post #27

-----

Czy ktoś kto korzysta z svn mógłby pobrać nanowszą wersja i udostępnić w zipie ?

--------------------
”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335)
+Quote Post
dr_bonzo
post 3.12.2006, 13:41:20
Post #28

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

A tak trudno w koncu zaczac korzystac z svn'a? svn + tortoise svn i jazda.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
Prph
post 3.12.2006, 20:08:14
Post #29

-----

Cytat(J4r0d @ 3.12.2006, 12:43:46 ) *
Czy ktoś kto korzysta z svn mógłby pobrać nanowszą wersja i udostępnić w zipie ?

W tar.gz: http://vgm.pl/rapide/snapshot/

Pozdrawiam, Adrian.
+Quote Post
Jarod
post 3.12.2006, 20:42:08
Post #30

-----

Cytat(Prph @ 3.12.2006, 20:08:14 ) *

Archiwum jest uszkodzone :/

--------------------
”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335)
+Quote Post
Prph
post 4.12.2006, 12:35:36
Post #31

-----

Wyslalem nowe.

Adrian.

Wczoraj poprawilem kilka bladow zgloszonych przez Kube Kozickiego. Najczesciej byly to "literowki", no i same pluginy nie dzialaly zbyt dobrze. Poprawki oczywiscie dostepne na SVN. W zamieszczonym archiwum takze sa poprawkil

Pozdrawiam, Adrian.
+Quote Post
AxZx
post 3.01.2007, 16:21:54
Post #32

-----

a masz moze przyklad aplikcji zbudowanej za pomoca Rapide?

i jeszcze takie pytanie
czy dodawanie jakis tekstow w szablonie musi byc takie dlugie?
  1. <?= $this->lang('Controller', 'User', 'Password', 'Password') ?>: <br/>

nie mogloby byc tak ze jezeli ladujesz jakis widok to razem z nim ladujesz plik z tlumaczeniami, albo pobierasz odpowiednie tlumaczenia z bazy otrzymujac tablice ktorej mozesz juz normalnie uzywac w szablonie.
  1. <?= $this->lang('Password') ?>: <br/>

moze da sie tak?

Ten post edytował AxZx 3.01.2007, 16:30:37

--------------------
aplikacje internetowe | Symfony
+Quote Post
Prph
post 4.01.2007, 11:26:38
Post #33

-----

Cytat(AxZx @ 3.01.2007, 16:21:54 ) *
a masz moze przyklad aplikcji zbudowanej za pomoca Rapide?

O ile Rapide jest w zasadzie skonczone (framework gotowy, ale wszystko wychodzi dopiero w praniu), to dokumentacji i przykladow nadal brak. Do projektu dolaczyl sie Jakub Kozicki, ktory obiecal pomoc przy dokumentacji. Wiem, ze pisze teraz projekt na Rapide. Moze uda mi sie go przekonac do udostepnienia fragmentow kodu.

Ja sam pisalem jakis czas temu Newsletter. Nie zostal ukonczony, popniewaz byl jedynie proba frameworka. Problem teraz jest taki, ze nie jest kompatybilny z najnowsza wersja Rapide, w ktorej nieco zmienilismy API. Przede wszystkim usuniecie apletow na rzecz kontrolerow, ktore mozna osadzac w szablonie, jako pluginy widoku (np. kontroler Menu, akcja Administrator wyswietla w danym miejscu menu administratora).

Cytat(AxZx @ 3.01.2007, 16:21:54 ) *
i jeszcze takie pytanie
czy dodawanie jakis tekstow w szablonie musi byc takie dlugie?
  1. <?= $this->lang('Controller', 'User', 'Password', 'Password') ?>: <br/>

Oczywiscie, ze nie musi... Taki efekt jest uzyskany przez mocny podzial plikow jezykowych. W zasadzie kazda akcja zawiera wlasny plik. Nie jest to jednak narzutem ze strony Rapide. Mozna bez problemu wszystkie tlumaczenia zamiescic w pliku nazwaJezyka.php w katalogu Language/. Mozna tez inaczej rozmiescic pliki jezykowe, np:

Language/
Polish/
Nowosci.php
Uzytkownicy.php

Teraz wystarczy:

1. <?= $this->lang('Nowosci', 'Autor') ?>
  2. <?= $this->lang('Uzytkownicy', 'JakisKlucz');

Zaleta Language z Rapide jest elastytcznosc. Nie musimy martwic sie o ladowanie jezykow. Jezeli odwolujemy sie do jakiegos klucza w jezyku, a on nie istnieje, Rapide sprobuje odnalesc pliki jezykowe dla tego klucza. Kolejne odwolania juz nie powoduja poszukiwania pliku, bo jest on zaladowany.

Wczesniej odpowiedni plugin frontkontrolera byl odpowiedzialny za ladowanie plikow jezykowych. W praktyce okazalo sie to malo wygodne.

Naklonie Kube Kozickiego, aby pomagal rozwiazywac problemy z Rapide. Sam zapoznal sie z Rapide, przeczytal dokladnie kod, zglosil kilka poprawek, kilka ulepszen. Jego porady moga byc naprawde cenne.

Pozdrawiam,
Adrian.
+Quote Post
nrm
post 10.01.2007, 19:48:09
Post #34

-----

Czy Rapide ma aspiracje (i plany) stać się poważnym frameworkiem czy zostanie jednoosobowym prywatnym projektem (jakich wiele)?

--------------------
+Quote Post
envp
post 10.01.2007, 21:32:50
Post #35

-----

Hm z tego co wiem to tworzą go 2 osoby, dodatkowo kilka osób udziela wsparcia w postaci znajdowania bugów w kodzie. Poza tym ile frameworków stało się poważnymi w ciągu dwóch meisięcy ?
+Quote Post
Prph
post 10.01.2007, 22:00:30
Post #36

-----

Cytat(normanos @ 10.01.2007, 19:48:09 ) *
Czy Rapide ma aspiracje (i plany) stać się poważnym frameworkiem czy zostanie jednoosobowym prywatnym projektem (jakich wiele)?

Ma plany i aspiracje. Obecnie tworza go 2 osoby. Ja - Adrian Pawlik oraz Jakub Kozicki. Wszystkie osoby chetne do rozwoju frameworka sa bardzo mile widziane. W najblizszych planach jest przede wszystkim stworzenie dobrej dokumentacji, przykladow aplikacji, tutoriali oraz samej strony projektu. Z racji, ze ja i Kuba studiujemy, a stycznen dla stydentow jest jak wyrocznia, czasu mamy niewiele.

Na www.rapide.pl beda widoczne wieksze zmiany w projekcie.

Pozdrawiam, Adrian.
+Quote Post
nrm
post 11.01.2007, 10:14:34
Post #37

-----

Cytat(envp @ 10.01.2007, 21:32:50 ) *
Hm z tego co wiem to tworzą go 2 osoby, dodatkowo kilka osób udziela wsparcia w postaci znajdowania bugów w kodzie. Poza tym ile frameworków stało się poważnymi w ciągu dwóch meisięcy ?

oj, od razu odebrałeś to jako atak a ja poważne pytanie zadałem.

Cytat(Prph @ 10.01.2007, 22:00:30 ) *
Ma plany i aspiracje. Obecnie tworza go 2 osoby. Ja - Adrian Pawlik oraz Jakub Kozicki. Wszystkie osoby chetne do rozwoju frameworka sa bardzo mile widziane. W najblizszych planach jest przede wszystkim stworzenie dobrej dokumentacji, przykladow aplikacji, tutoriali oraz samej strony projektu. Z racji, ze ja i Kuba studiujemy, a stycznen dla stydentow jest jak wyrocznia, czasu mamy niewiele.

Na www.rapide.pl beda widoczne wieksze zmiany w projekcie.

Pozdrawiam, Adrian.

framewroków ci u nas dostatek ale tak na prawdę większość NIE nadaję się do produkcyjnego wykorzystania. Przy tych wybijających się zaraz powstaje jakaś społeczność ale albo lider musi sie mocno poświęcić albo oddaje więcej władzy w ręce ludu (svn, zespół dev).

Tak jest niestety choćby w przypadku CodeIgniter - framework lekki, ciekawy, niestety JEDNOOSOBOWY, autor głuchy na prośby SVNa, włączenia w to większej ilości osób etc.

Stąd moje pytanie - bo przejrzałem pobieżnie Rapide i wygląda obiecująco ale w chwili obecnej po prostu wygląda na prywatny projekcik jakich wiele (ostatnio inna osoba na forum pokazała podobny własny framework).

Sugeruje:
- ustalenie jakiegoś kierunku rozwoju
- choćby wstępna roadmape, nie musi miec konkretnych dat, byle uwzględniała w/w kierunki rozwoju, komponenty z jakimis miesiącami/kwartałem?
- SVN (widze, że jest, nawet pobralem najnowsza wersje)
- forum (!)
- dokumentacje (exclamation.gif!)

Osobiście jestem za słaby w teorii aby wam pomóc (starość nie radość), nie mniej jestem dobry w testowaniu i pisaniu różnych przedziwnych aplikacji na tych frameworkach więc mogę pomóc o ile zostaną spełnione w/w punkty winksmiley.jpg

pozdrawiam, wytrwalosci zycze.

Ten post edytował normanos 11.01.2007, 10:16:05

--------------------
+Quote Post
Turgon
post 11.01.2007, 10:25:38
Post #38

-----

Co do Forum i Dokumentacji ja mogę się tym zająć biggrin.gif Z resztą pomóc też przy kodzie biggrin.gif Napisałem już z 5 Frame'ów i wszystkie poszły do kosza... Choć Rapide ma kilka wad, to wyjdzie na ludzi biggrin.gif

--------------------
Jah Music Is On My Mind !
+Quote Post
Prph
post 11.01.2007, 13:39:46
Post #39

-----

Witam,

Od lutego na pewno wiele sie zmieni. Zakonczy sie sesja i ja i Kuba bedziemy mieli wiecej czasu. Rapide jest otwarty na nowe propozycje i kolejne osoby. Wcale nie trzeba byc wymiataczem z php, zeby udzielic sie w projekcie. Trzeba zrobic dobra strone projektu, tj. funkcjonalna, czytelna i profesjonalna oczywiscie. Jezeli ktos chcialby sie podjac, serdecznie zapraszam. W zamian oczywiscie nazwisko na liscie autorow/deweloperow.

Pozdrawiam, Adrian.
+Quote Post
Turgon
post 12.01.2007, 10:37:07
Post #40

-----

Prph: Gdzie się zgłaszać:D?

--------------------
Jah Music Is On My Mind !
+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:15