![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Jak to zrobić ? Proszę o pomoc, jak zinterpretować taki adres: http://www.geeklog.now.pl/links/index.php?category=php Mam 3 pytania: 1/. Jak zdefiniować kategorie w pliku index.php ? 2/. Jak wczytać odpowiednią kategorię do pliku index.php ? 3/. Jak zrobić w php inną wersję językową, aby nie zmieniać nagłówków INC dołączanych za pomocą funkcji INCLUDE() ? To znaczy mam na myśli, wybór najlepszej metody wykonania wersji językowej - w nagłówku INC znajduje się MENU ze zdefiniowanymi odnośnikami - jednak jak się zmieni położenie plików z inną wersją językową do innego katalogu - to menu nie działa. Jak uporządkować serwis z kategoriami w dwóch wersjach językowych i ze wspólnym menu. Jakiś przykład - proszę o pomoc Jeszcze mam prośbę o wyjaśnienie mi (najlepiej na przykładzie) po co w adresie URL są znaki: " ? = & " bemowo@go2.pl Ten post edytował puncher 6.09.2006, 14:15:54 |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Link to powiedzmy "www.mojastrona.com.pl/index.php?jezyk=POL&kat=gry"
Te:
To po prostu zmienne w url'u. Odwołujesz się do nich poprzez:
Przykładowo, to co chcesz osiągnąć:
Aczkolwiek, języki można napewno zrobić jakoś lepiej z punktu widzenia kodu. Taki przykład dałem łatwy, żebyś obczaił o co chodzi z "*.php?nazwa=costam". |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Gdzie powinien znaleźć się poniższy kod:
![]() <? if ($_GET['jezyk'] == 'POL') { if (!isset ($_GET['kat']) { echo 'Lista kategorii:'; } else { echo 'Kategoria: '.$_GET['kat']; } } elseif ($_GET['jezyk'] == 'ENG') { if (!isset ($_GET['kat']) { echo 'Categories:'; } else { echo 'Category: '.$_GET['kat']; } } ?> Jeśli adres URL (w php) to: "www.mojastrona.com.pl/index.php?jezyk=POL&kat=gry" W pliku index.php ![]() Gdzie powinny być zdefiniowane "Lista kategorii" i "Categories" (w jakim pliku)? Czy kategorie - mogą być zdefiniowane na zasadzie tablic i jak to zrobić na przykład ? ![]() Ten post edytował puncher 6.09.2006, 16:36:38 |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Polecam podstawy php. Po co Ci tablice do kategorii? Po prostu wyświetlasz jakąś daną kategorię w zależności od tego co jest w $_GET['kat']. Oczywiście to musi być w index.php.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:45 |