|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Szukam już 2 godziny i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie (moze źle szukam Mam takie zapytanie:
Chcę zmienić to zapytanie na takie:
Jakie zapytanie powinienem napisać żeby podając $id_fotki otrzymać pozycję dla LIMIT przy sortowaniu takim jak powyżej? Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%)
|
Policz ile jest rekordow o wiekszym-rownym gal_dataDodania + 1 i to bedzie pozycja tej fotki przy takim sortowaniu jak w drugim zapytaniu.
-------------- edit: oczywiscie pozycja w sortowabniu nie zmieni sie tak dlugo az nie dodasz i gdy uzywasz sortowania stabilnego (tzn. zachowa poczatkowa kolejnosc elementow o takiej samej dacie dodania) Twoje rozwiazanie jest po prostu zle: przy kazdym wyciaganiu obrazka musisz sortowac tabele (masz chociaz indeks zalozony na kolumne gal_dataDodania? Po co zmieniasz zapytanie? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
No więc tak mam jedną stronę z miniaturkami i każda z tych miniaturek jest linkiem do strony z powiększonym obrazkiem, link ten zawiera ID tegoż obrazka.
Na stronie z powiększonymi obrazkami mam przyciski [następny], [poprzedni] itd pod tymi przyciskami nie chce mieć konkretnych ID obrazków tylko pozycje którą zajmują przy danym sortowaniu I teraz tak: Przy przejściu od miniaturek mam podane ID (i taka sytuacja występuje tylko raz) potem operuję już tylko pozycjami i zapytaniami LIMIT Niema jakiegoś prostego sposobu na wyciągnięcie numeru rekordu? gdzieś czytałem kiedyś że podczas sortowania baza tworzy sobie dodatkową ukrytą kolumnę z ponumerowanymi po kolei rekordami i właśnie ten numerek by mnie pewnie interesował (niestety zapomnialem gdzie o tym czytałem) :/ Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Na stronie z powiększonymi obrazkami mam przyciski [następny], [poprzedni] itd pod tymi przyciskami nie chce mieć konkretnych ID obrazków tylko pozycje którą zajmują przy danym sortowaniu A dlaczego? Jak dla mnie twój pomysł jest bez sensu... najprostsze i najlepsze wyjście to wyciągnięcie ID następnego i poprzedniego, uwzględniając sposób sortowania. -------------------- |
|
|
|
|
|
|
no ale jak będę miał więcej przycisków np tak:
[-10][-5][-4][-3][-2][poprzedni][następny][+2][+3][+4][+5][+10] to od razu dochodzi wyciąganie ID tych wszystkich rekordów z bazy lepiej chyba wyciągnąć sobie w jednym zapytaniu jedną wartość (aktualną pozycję) przekazać tą wartość do szablonu (używam smarty) i już w szablonie wygenerować sobie przyciski przy użyciu prostych obliczeń... Nie chcę używać innych sposobów bo ten mam już przemyślany w miarę... Dzięki Pozdrawiam Poradziałem sobie "na około" dzięki php:
gdyby ktoś wiedział jak by to wykonać w bazie proszę o jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam Ten post edytował DooBLER 10.09.2006, 16:20:05 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:54 |