![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam dziwny problem... pare danych na poczatek..
mysql: 5.0.22-community-nt php: 5.1.0b3 odrazu po polaczeniu z mysql-em wysylam:
struktura tabeli tabela:
stringi filtruje za pomoca mysql_real_escape_string kodowanie domyslne to utf-8 wszystko jest ok.. dopuki nie uzyje strtolower dla stringa z polskimi znakami.. mysql po takim czyms wywala mi komunikat np. Data too long for column 'wstep' at row 1 dla kolumny wstep.. chociaz jest tam zaledwie 10 znakow, to pokazuje sie msg z bledem dlaczego ? domyslam sie ze cos mysql nie radzi sobie z pl kodowaniem wiec uzylem funkcji:
po funkcji strtolower i jest ok... ale do czasu.. czasem zdarza mi sie, ze nawet jesli nie uzywam strtolower to pojawia sie komunikat ze dane sa za duze do tego pola.. czy cos w miedzy czasie zrobilem zle.. czy musze poprostu przed kazdym wyslaniem danych do mysql przefiltrowac je zapomoca funkcji o ktorej napisalem wczesniej ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam wrażenie, że masz bazę w utf8 a wysyłasz dane w iso albo jeszcze w czymś innym
W każdym razie komumikat: 'Data too long for column' zawsze się pojawia, kiedy otrzymane dane nie pasują do kodowania tabeli |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie o to chodzi, ze wysylam w utf..
ale z tego co widzialem na bugs mysql-a to mysql 5.x nie radzi sobie dobrze z kodowaniami.. dla zainteresowanych: http://bugs.mysql.com/bug.php?id=17872 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten bug dotyczy procedury i typu tinytext u Ciebie nie ma ani tego ani tego więc nie ma podstaw by uważać, że to wina tego bug'a.
Od dwóch lat zapisuje dane w bazach mysql w kodowaniu utf8 i nigdy nie miałem problemów z polskimi znakami. Z której wersji mysql korzystasz? Na jakiej podstawie uważasz, że dane, które przesyłasz na serwer MySQL są w kodowaniu utf-8? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:09 |