![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprzez formularz przesylam dane do ponizszego skryptu :
Działa dobrze, tzn rejestruje uzytkownikow. Ale zastosowana przezemnie walidacja /LINIE 5-10/ błędów nie sprawdza się, tzn skrypt rejestruje nawet gdy sie nie poda nazwy usera lub hasla :-( Co tu poprawic ? Ten post edytował free 5.09.2006, 10:44:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Podpowiedź:
zauwaz, ze twoj ELSE, ktory robi wpis do bazy odnosi sie tylko do ostatniego ifa. Pozostale ify wywalają tylko tekst na ekran i nie mają z ELSE nic wspolnego... proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole: Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast
używaj
http://pl2.php.net/manual/pl/function.empty.php" title="Zobacz w manualu php" target="_manual -------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nospor. Działało mi do tej pory jak nie dodałem opcji sprawdzajacej w linii 3,4,5 . Do tej pory warunki były sprawdzane i w razie nie spełnienia obojetnie jakiego warunku nie dochodzilo do dodania do bazy tylko komunikat lub komunikaty. a teraz wywala komunikaty o braku jakiegod parametru z $_POST ale dodaje do bazy niepelne dane.
My4tic słuszna uwaga. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@free to ze ci dzialala do tej pory, przed zmianami, to ma malo do znaczenia. Jak juz ci pisalem, wczesniejsze ify tylko wyswietlają napis na ekran, w zaden sposob nie warunkuja wlozenia do bazy. Wlozenie do bazy warunkuje tylko ostatni if.
Mozesz dorobic, ze kazdy if ustawia zmienna $blad na true. A do bazy beddziesz wkladaj tylko wtedy gdy zmienna $blad jest false. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Więc jak to zrobić ?
Poprawiłem na ale nic nie zmienia, poza kosmetyką. Testuje i widze ze problem lezy w dodanych liniach 3,4,5 bez nich skrypt bez jakiejs zmiennej zatrzymywał sie i bylo OK. A teraz tylko wyswietla komunikaty ale dodaje dane do bazy. Głupieje juz. |
|
|
![]()
|
|
To ja ci mowie, ze jesli masz blad danych to masz ustawiac jakac zmienna, a ty mi dopisujesz {...} i sie dziwisz ze nic sie nie zmienia.... czy ja nie szprecham po polsku?
![]()
I przestan powtarzac uparcie gdzie jest blad, ze wlini 3,4,5 bo ja to doskonale wiem. edit (po poscie ponizej): wszystkie odpowiedzi byly logiczne... ostatnia to gotowiec.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nospor ostatnia odpowiedz brzmi logicznie :-)
Sprawdziłem i śmiga jak KUBICA :-) O to mi chodziło. Ostatecznie kod wygląda tak :
Mała nie ścisłość powstaje jedynie gdy uzytkownik nie poda nic w polu ksywa i email. wowczas skrypt oprocz tekstu ze nie wypelniono tych pol podaje rowniez ze taki user lub email juz istnieje. Co zmeinic by to dopracować ? Ten post edytował free 5.09.2006, 11:30:59 |
|
|
![]()
|
|
Tak na chlopski rozum to najpierw powinienes sprawdzac, czy sa dane prawidlowe, a dopiero potem selecta walic
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak se teraz pomyslalem, ze pytajac o dane z bazy poprzez SELECT gdzy nie ma spełnionych warunkow to dostajemy wszystko, wiec chyba lepiej bedzie jak zamiast
uzyje
bo jak od poczatku tak bede rejestrowal userow to w przypadku duplikacji nazw bedzie tylko 1 user o danym niku lub mailu. I jezeli bedzie ten warunek spełniony to warunek if bedzi działał optymalniej. Ten post edytował free 5.09.2006, 12:05:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwnie troche do tego podchodzisz....
Nadaj atrybut UNIQUE w SQL do nick i mail, później... 1. Sprawdź czy wypełniono wymagane pola, 2. Sprawdź poprawnośc danych/usuń niebezpieczny kod, 3. Dodaj dane do SQL, 4. Jeśli zapytanie zwróci błąd to znaczy, że taki nick/mail istnieje (nie pamiętam teraz numeru błedu, poszukaj sobie), 4a. Jeśli bład - Wyświetl ponownie formularz. 4b. Jeśli brak błedu - Komunikat, że wszystko ok. -------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
Wystarczy dodac :
? Dostrzegłem jeszcze jeden problem. Tak jak napisalem wyzej rozwiązuje problem. Gdy użytkownik logujac sie wciska spacje przechodzi walidacje błędów :-( Zastosowalem funkcje TRIM() ktora usuwa dodatkowe spacje z konca i poczatku tekstu, ale nie pomaga:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:33 |