![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zanim opisze problem poniże jest kod po części wycięty
O co mi chodzi. Powyższy kod wybiera mi z tabeli `sklepy` wszystke sklepy. Następnie w pętli while sprawdzam stany poszczególnych towarów (znajduja się one w tabeli `dociazenia`). Stany towarow wszystkich sklepow a zapisane w tabeli `mag` Oczywiście ten kod działa. Prytanie moje polega na tym jak nadać zmiennej naze zależną od wartości zmienej, a dokładnie: Jak nadać nazę zmiennej `$stan_mag_s` uzależnionej od zmienej `$ID`. Czyli jeżeli $ID = 1; to czciałbym aby zmienna `$stan_mag_s` miała nazwę `$stan_mag_s1` itd. Kombinowałem `$stan_mag_s[$ID]` ale przy wykonywaniu drugiej petli (dla $ID=2) krzaczyło mi albo przepisywało mi wartości z wcześniejszej pętli. Sypało mi błędami w
Problem rozwiązałem w następujący sposób (skuteczny ponieważ zmienne byly liczbami):
Powtórze więc pytanie jak uzależnić nazwę zmiennej od innej zmiennej i do tego wykonywać na tych zmiennych operacje artmetyczne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Proszę o podpowiedź. Tak na przyszłość bym się czegoś jeszcze nauczył. P.S. Co JEst z tym BBcodem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to pomoże: zmienne o nazwie zmiennej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 6 Dołączył: 10.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nietety w tym przypadku zmienna przyjmuje nazwę która jest wartością zmienej czyli:
a ja potrzebuje
Oczywiście powyższe działa jeżeli pętla jest wykonana raz. Ale gdy zapytanie jest wykonan poraz drugi to sypie mi blędem "Cannot use a scalar value as an array in" podając jeszcze linie kodu. Niestety za głupi jestem i nie zabardzo sobie z tym umiałem poradzić. Dlateog zrobiłem jak wyżej. Jednak myslę że jest prostszy sposób, albo proszę o wytłumaczenie powyższego błędu. Tylko tak z polskiego na małointligenego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:30 |