![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy wywolywaniu funkcji str_split() dostaje komunikat
Call to undefined function: str_split() mam zainstalowene php 5.0.2 i php 4.9.3 o co chodzi ? przyokazji mam drugie pytanie dlaczego coś takiego mi dziala bez problemu
a kiedy zmienną i zastąpie jakąś cyfrą nie, nic wyświetla np:
? Ten post edytował hipnoza.4.pl 3.09.2006, 10:27:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat php 5.0.2 i php 4.9.3 to z ktorego korzystasz ? co do drugiego to moze $i jezeli nie jest zdefiniowana przybiera wartosc 0 a w drugim przykladzie moze wartosc 3 nie istnieje bo w tablicy sa tylko 3 elementy ?::| -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 1.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tablicy jest napewno wiecej elementów niż 3,
cos takiego poprawnie wyswietli mi cala zawartość pliku, jednak potem nie moge wyświetlić pojedynczego elementu wlasnie np echo($plik[2]); nie jestem pewien co do wersji php, mam zinstalowanego krasnala i mi wyświtla: SKŁAD SERWERA: Apache 1.3.31 php 4.3.9 php 5.0.2 Ten post edytował hipnoza.4.pl 3.09.2006, 10:41:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lecisz pewnie na php4, a str_split" title="Zobacz w manualu php" target="_manual pojawiło się w php5. Wystarczyło zaglądnąć do manuala i odpalić phpinfo" title="Zobacz w manualu php" target="_manual(). Uruchom serwer z php5, wtedy zadziała. Poza tym od dawna są nowsze wersje php, do których zaleca się aktualizację...
i pochwal nam się wynikiem działania. A zmienną $plik inicjujesz poza pętlą? Bo jeżeli nie, to po wyjściu z zasięgu pętli, zmienna "magicznie" znika... Ten post edytował Ludvik 3.09.2006, 10:43:36 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
echo($plik[2]) robilem tez w petli, ale tez nic nie dalo
wynik : array(1) { [1]=> string(25) "sdsdsdsdsdsd222 dsdsdsds " } Ten post edytował hipnoza.4.pl 3.09.2006, 10:56:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
No i dlaczego się dziwisz, że $plik[3] nic nie wyświetla, skoro masz tylko 1 element w tablicy, a próbujesz wyświetlić element numer 3. On po prostu nie istnieje.
Pozdrawiam. Ten post edytował Cysiaczek 3.09.2006, 10:56:58 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
czyli ten kod:
nie stwarza tablicy, w ktorej kazdemu indeksowi odpowiada jedna litera, dla mnie wlasnie to powinnien on robić, w takim razie jak to napisac aby bylo poprawnie ? Ten post edytował hipnoza.4.pl 3.09.2006, 11:11:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pozcytaj o range" title="Zobacz w manualu php" target="_manual potem foreach lecisz po tablicy zrobionej z range iworzysz elementy...
-------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy wywolywaniu funkcji str_split() dostaje komunikat Call to undefined function: str_split() mam zainstalowene php 5.0.2 i php 4.9.3 ... a str_split masz przypisane do jakiejś zmiennej? np. $var = strsplit(...); Usuń spację pomiędzy znakami równości po czym wstaw je ponownie... -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:30 |