![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 9 Dołączył: 23.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem chce zrobić licznik odwiedzin na stronie który bedzię pokazywał ile było dziś łącznie wizyt (jedno ip jest raz zliczane!). Mam praktycznie już wszystko gotowe tylko teraz nie wiem jak zrobić żeby licznik na początku każdego dnia się resetował (czyt. usuwał rekordy z tabel mysql).
Mam taki o to sobie kod:
I teraz moje pytanie brzmi jak zrobić żeby na początku każdego dnia (najlepiej o godzinie 0:00:00 badz 23:59:59) usuwaly sie rekordy tabeli ip (czyt. resetował się licznik)? Z góry THX! UWAGA: NIE życze sobie aby mój skrypt był używany w własnych celach! Ten post edytował bobo168 1.09.2006, 19:34:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Szukaj na forum pod haslem CRON
Cytat UWAGA: NIE życze sobie aby mój skrypt był używany w własnych celach! Luzik ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 7 Dołączył: 23.12.2005 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprostu ustaw na poczatku tego skryptu usuwanie rekordow starszych niz poprzedni dzien.
Czyli jak dzis jest 1 to skasuj wszystkie z 31 i po sprawie. Kasowanie nie bedzie sie coprawda odbywalo o 00.00 ale jak tylko ktos wejdzie na strone. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 9 Dołączył: 23.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Alex twój pomysł jest ok. Ale gorzej bedzie z wykonaniem bo jak skrypt sprawdzi jaki był wczoraj dzień?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 7 Dołączył: 23.12.2005 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ten pomysl na chwile obecna ma jedną wade:
skrypt bedziel walil zapytanie usuwajace przy kazdym requescie. Nie wazne, że nic nie bedzie mial do usuniecia, tak czy sia bedzie walil zapytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mozna by cos pokombinowac jeszcze z zapisywaniem gdzies czy dane sie juz skasowamy czy tez nie, ale na to nie mam zadnego pomyslu jak to rozwiazac.
|
|
|
![]()
|
|
Czyli ten pomysł odpada?
|
|
|
![]()
|
|
Wg mnie nie odpada
![]() Poprostu ma taka mala wade ze za kazdym wywolaniem skryptu bedzie probowal kasowac stare dane, a co za tym idzie bedzie wiele razy(tyle ile bedzie wejsc w ciagu dnia -1) wykonywalo niepotrzebne zapytanie. |
|
|
![]()
|
|
A czy to ma jakieś konsekfencje?
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma innych. Bogiem jednak w tych sprawach nie jestem i sobie glowy nie dam za to obciac.
|
|
|
![]()
|
|
OK a czy jest takie zapytanie w mysql które przenosi rekordy tabeli do innej tabeli?
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm... a po co ci to?
Domyslam sie ze chcesz zrobic licznik ktory nie tylko bedzie pokazywal odwiedziny dzis, ale i wszytkie odwiedziny. To wszystko mozna zapisywac do jednej tabeli i wybierac tylko te rekordy ktore nas interesuja czyli np z dzisiejszego dnia, z wczoraj, z calego tygodnia, z miesiaca, wszystko itp itd. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:47 |