![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki oto problem. Kiedyś zainstalowałem sobie php 5.1.4 na serwerze Apache 2.0.55. Nie uruchamiałem żadnych rozszerzeń, więc „extenstion_dir” zostawiałem wtedy bez zmian. Teraz chciałem ustawić prawidłowo „extenstion_dir” i tez tak ustawiłem
Kod extenstion_dir = „d:/php5/ext” ![]() jednak żadne rozszerzenie mi się nie uruchamiało więc włączyłem phpinfo() a tam ciągle była stara ścieżka dostępu do rozszerzeń. Mino wielu restartów serwera, a później całego, kompa nic się nie zmieniło, i ciągle jest ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic na pewno nie zmieniałeś? Sprawdź w httpd.conf czy PHPIniDir wskazuje na ten właśnie plik php.ini
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak Coolmax powiedział sprawdz czy edytujesz dobry php.ini - w phpinfo na górze jest napisany którego php.ini sie ma słuchac.
..moze na windowsie musisz dawac slashe w druga strone? d:\php\ext ![]() może się myle ale przecież zeby rozszerzenie sie ładowało trzeba dodatkowo użyc opcji extension = w php.ini (jesli nie nie bedzie ładowac sprawdz error_log). Samo extension dir mówi gdzie ma szukac rozszerzen bo dyrektywa extension nie przyjmuje pełnej scieżki... Ten post edytował naox 3.09.2006, 01:09:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... ..moze na windowsie musisz dawac slashe w druga strone? d:\php\ext ![]() ... Nie koniecznie. Właśnie sprawdzałem i slashe dają to samo co backslashe. Nawet próbowałem tak: C:\Program files\php/ext i o dziwo też działa ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki Coolmax, chodzilo o PHPIniDir
teraz juz wszystko gra pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:58 |