![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem z sesja poniewaz nie moge nic zapisac do zmiennej sesji
oto moje kody zrodlowe w 3 plikach: strona1.php: [php:1:a119dfbf45]<?php session_start(); $HTTP_SESSION_VARS['zmienna_sesji'] = "Witaj świecie!"; echo 'Zawartość zmiennej $HTTP_SESSION_VARS['zmienna_sesji'] wynosi ' .$HTTP_SESSION_VARS['zmienna_sesji'].'<br>'; ?> <a href="strona2.php">Następna strona</a> [/php:1:a119dfbf45] strona2.php: [php:1:a119dfbf45]<?php session_start(); echo 'Zawartość zmiennej $HTTP_SESSION_VARS['zmienna_sesji'] wynosi ' .$HTTP_SESSION_VARS['zmienna_sesji'].'<br>'; unset($HTTP_SESSION_VARS['zmienna_sesji']); ?> <a href="strona3.php">Następna strona</a> [/php:1:a119dfbf45] strona3.php: [php:1:a119dfbf45]<?php session_start(); echo 'Zawartość zmiennej $HTTP_SESSION_VARS['zmienna_sesji'] wynosi ' .$HTTP_SESSION_VARS['zmienna_sesji'].'<br>'; session_destroy(); ?>[/php:1:a119dfbf45] problem polega na ty ze w strona1.php zapisuje wartosc do zmiennej sesji a w strona2.php wartosci tej juz nie ma nieiwme moze mam php.ini zle skonfigurowany :?: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj http://forum.php.pl/viewtopic.php?p=32420#32420 jest wytlumaczone jak uzywac sesji. Sprobuj na tym przykladzie dopasowac Twoj skrypt. Jakby co pisz tutaj to dalej cos pomyslimy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok
|
|
|
![]()
|
|
dalej niestety ta zmienna jest pusta tym raem zrobilem tak:
index.php: [php:1:294b9c5eb0]<?php session_start(); $_SESSION['login'] = 'ktos'; echo 'to co zapisalem: '. $_SESSION['login'].'.'; ?> <br><br><a href="index2.php">nastepna</a> [/php:1:294b9c5eb0] index2.php: [php:1:294b9c5eb0] <?php session_start(); echo 'to co zapisalem: '. $_SESSION['login'].'.'; ?> [/php:1:294b9c5eb0] i dalej zminenna mam pusta ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj jeszcze tak:
[php:1:2d332c29f5]<a href="index2.php?<?php print SID; ?>">nastepna</a>[/php:1:2d332c29f5] |
|
|
![]()
|
|
niestety dalej nic
|
|
|
![]()
|
|
Masz jakis blad ?
Uruchom jeszcze ten skrypt co podalem w linku. |
|
|
![]()
|
|
niestety dalej mam puste zmienne
----- najdziwniejsze jest to ze nie pokazuje mi zadnych warning-s |
|
|
![]()
|
|
Jaki masz server i gdzie ?
Czy ustawiles sciezki do katalogu dla sesji w php ? |
|
|
![]()
|
|
mam serwer apache pod windowsa u siebie na kompie
zaraz pokaze ci php.ini z sesjami |
|
|
![]()
|
|
Jak mozesz to wejdz na irc.php.pl kanal #php.pl
|
|
|
![]()
|
|
[Session]
session.save_handler = files ; handler used to store/retrieve data session.save_path = c:documents and settingsadministratorcookies ; argument passed to save_handler ; in the case of files, this is the ; path where data files are stored session.use_cookies = 1 ; whether to use cookies session.name = PHPSESSID ; name of the session ; is used as cookie name session.auto_start = 0 ; initialize session on request startup session.cookie_lifetime = 0 ; lifetime in seconds of cookie ; or if 0, until browser is restarted session.cookie_path = c:documents and settingsadministratorcookies ; the path the cookie is valid for session.cookie_domain = ; the domain the cookie is valid for session.serialize_handler = php ; handler used to serialize data ; php is the standard serializer of php session.gc_probability = 1 ; percentual probability that the ; 'garbage collection' process is started ; on every session initialization session.gc_maxlifetime = 1440 ; after this number of seconds, stored ; data will be seen as 'garbage' and ; cleaned up by the gc process session.referer_check = ; check HTTP Referer to invalidate ; externally stored URLs containing ids session.entropy_length = 0 ; how many bytes to read from the file session.entropy_file = ; specified here to create the session id ; session.entropy_length = 16 ; session.entropy_file = /dev/urandom session.cache_limiter = nocache ; set to {nocache,private,public} to ; determine HTTP caching aspects session.cache_expire = 180 ; document expires after n minutes session.use_trans_sid = 1 ; use transient sid support if enabled ; by compiling with --enable-trans-sid url_rewriter.tags = "a=href,area=href,frame=src,input=src,form=fakeentry" |
|
|
![]()
|
|
jestem na irc
|
|
|
![]()
|
|
Daj sciezke na cos w tym stylu:
Cytat session.save_path = d:srvPHPsessiondata
aby w sciezce nie bylo spacji i nazwy katalogow nie byly wieksze niz 8 znakow. I potem sprobuj to odpalic. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2003 Skąd: sosnow Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
szkoda ze dialog się urwał bo mam dokładnie ten sam problem.
chlopaki jesli udalo wam sie rozwiazac problem to dajcie znac -------------------- (...)na czworaka lubie(...)
J.Scyzoryk |
|
|
![]()
|
|
pwa mial starsza wersje php dlatego nie dzialalo.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2003 Skąd: sosnow Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
to znaczy ponizej 4?
jaka wersja? -------------------- (...)na czworaka lubie(...)
J.Scyzoryk |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat to znaczy ponizej 4?
Poniżej wersji 4.1.0...
jaka wersja? -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2002 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dokładnie ten sam problem...
W linku pojawia mi się tylko: Cytat admin.php?
i nic więcej. W php.ini na serwerze (linux) mam ustawione: Cytat session.save_path = /tmp
chyba dobrze co? Fajnie jak by ktoś dał znać co i jak ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokladnie!
Ja tez mam ten sam problem! Moze tu chodzi o Apache'a! Ja mialem cos tagiego jak PHPTriad. Moze z tym sa jakies problemy. Co o tym sadzicie? ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 07:49 |