![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witajcie. Od jakiegoś czasu bawię się OOP. Zgodnie z instrukcjami tworzę raczej małe klasy, odpowiedzialne za konkretne funkcje- i tak np. mam klasę obsługi bazy danych, obsługi błędów itp. Czasem jednak się zdarza, że wewnątrz jednej klasy muszę użyć innych (tutaj podeprę się przykładem klasy DB i Error).
Tak więc w konstruktorze muszę użyć
jest to troszkę niewygodne... czy jest jakiś sposób, by "pozbyć się" tego tworzenia w konkstruktorze zachowując jednocześnie możliwość używania klasy w klasie? szukałem już coś o interfejsach, jednak nie rozjaśniło mi to umysłu,i o ile dobrze widziałem to nie rozwiąze mojego problemu. Myślałem też by zrobić jedną klasę tylko z konstruktorem a potem tylko class (na przykład) DB extends nazwa_klasy_bazowej {(...) } jednak nie wiem czy jest ot najlepszy pomysł... ma ktoś jakieś pomysły jak rozwiązać mój problem? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Trochę mętnie napisane, ale
I teraz nie da się stworzyć klasy bez podania, obiektów klasy error i kernel, albo po nich dziedziczących. Osobiście zamieniłbym error i kernel na to na interfejsy np. IError i IKernel, a potem:
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 00:29 |