![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam formularz, który zapisuje ilosc i cene do bazy. Potrzebuje przed naciśnięciem SUBMIT aby wyliczyło mi wartość. Przypuszczam, że należy to zrobić w JS,ale nie bardzo znam Jave. Czy ktoś by mógłby mi podpowiedzieć jakiej trzeba użyć funkcji?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jave tylko javascript. Te pojęcia nie są zamienne.
Jakiej użyć funkcji ? A skąd mamy wiedzieć, skoro nie napisałeś w jakis sposób tą wartość masz wyliczyć ? -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ilość * cena = wartość. Jakiej funkcji użyć? Nie funkcji a po prostu znaku mnożenia. Sądzę, że ma być to tylko podglądowe więc po prostu onchange pola wartości i ceny ustawiasz JS, który zrobi input1 * input2. Podaj kod, bo inaczej nic nie wyczarujemy.
-------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Więc jest tak:
Pytanie moje jest takie czy jest jakiś sposób na to by wyliczyć $wartosc przed naciśnięciem SUBMIT ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHPowskiej zmiennej $wartosc nie obliczysz, ale jeśli masz z góry ustawione $_POST['ilosc'] i $_POST['cena'] to wystarczy, że zrobisz:
$wartosc = $_POST['ilosc'] * $_POST['cena']; -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W <form> dodajesz onsubmit="return Oblicz(this)" i piszesz funkcje. Przykladowo:
Kod function Oblicz(f)
{ var wartosc; wartosc = parseFloat(f.elements['ilosc'].value) * parseFloat(f.elements['cena'].value); return wartosc; } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 09:54 |