![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam. Proszę o pomoc w wykryciu błędu w tej mojej prostej klasie. Zamiast działać poprawnie wyświetla mi się lista takich komunikatów:
Warning: fread(): supplied argument is not a valid stream resource Otóż mam plik index.php który zawiera m.in taki fragment kodu:
oraz plik klasa.php którego zawartość to:
To moja pierwsza klasa jaką utworzyłem no i coś nie działa. Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy wywołaniu przekazujesz do konstruktora parametry.
Ale w definicji klasy nie ma żadnego konstruktora. Jak wyobrażasz sobei przekazywanie parametrów? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki, rzeczywiście o to chodziło. Mam jeszcze jedno pytanko - a co jeśli chciałbym utworzyć jeszcze jeden obiekt który w przeciwieństwie do innych obiektów (które przekazywały pięć parametrów) nie przekazywałby trzeciego parametu? Z tego co zauważyłem to parametry z obiektu są przekazywane do konstruktora w takiej kolejności jak są podane w obiekcie
żeby zobrazować:
I jak teraz dodać obiekt który nie będzie miał trzeciej zmiennej? Jesli wyrzucę z3 to kolejność się zaburzy i konstruktor błędnie przypisze zmienną z4 i z5 (jako z3 i z4). Gdyby brakowało ostatniej zmiennej to nie byłoby problemu, nie wiem jedynie jak to zrobić gdy brakuje którejś ze środkowych zmiennych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można np. tak:
A przy tworzeniu obiektu jako trzeci argument wstawiamy NULL. Ten post edytował Denver 29.08.2006, 19:19:06 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:52 |