![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
W tabeli "tabela" mam "klucz_pk" i "klucz_fk". Tworzę związek hierarchiczny dodając dzieci do kolejnego rekordu, np. ojciec -> syn więc: klucz_pk = Jan, klucz_fk = Tomek kolejny rekord: klucz_pk= Tomek, klucz_fk = Stefan jak odczytac w mySQL 4.1 taką hierarchię by pobrać Jan, Tomek, Stefan w jednym zapytaniu? Jak stworzyć potrzebną kwerendę? Interesuje mnie rozwiązanie po stronie bazy, a nie w php. Zaznaczam ![]() Z gory wielkie dzieki za pomoc. Ten post edytował nylon 28.08.2006, 21:36:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno dzialac:
Nie wiem czy te "klucz_*k" to rzeczywiste nazwy kolumn ale lepiej zmien je na: rodzic_id czy cos w tym stylu, zeby bardziej opisywaly relacje i tabele, do ktorej sie odnosza (po za tym pomylisz jedna litere (p z f) i uzyles zlej kolumny). -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:13 |