![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest strona zroboina w kodzie utf-8 i przy wyświetlaniu na różnych przeglądarkach elementy te includowane z innego pliku w firefoxie wyglądają normalnie ale pod internetem explorerem
sa jeszcze niżej firefox ![]() Internet explorer ![]() Prawdopodobnie jest to spowodowane przez pewien znak ![]() tylko skąd on się bierze ? Podczas pobierania z serwera czy przeglądarka sama go wstawia czy podczas wykonywania skryptu php czy to jest element uboczny kodowania utf-8 i jak się go pozbyć |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to biały znak końca lini który powstaje przy kodowaniu windows, pisałeś kod w edytorze który takie znaki dodawał do kodu. Usun np. enter pomiędzy <br> a <table>
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to biały znak końca lini który powstaje przy kodowaniu windows, pisałeś kod w edytorze który takie znaki dodawał do kodu. Usun np. enter pomiędzy <br> a <table> Łukasz Zapomniałem napisać że ten znak pojawia się w żródle w przeglądarce a nie w pliku wysłanym serwer. tak wygląda kod pozujący ramki z elementami
A tak jeden z elementów okladka.php"
A tak drugi wyszukiwarka.php
I w kodzie php nie widzę żadnych białych znaków. Dopiero w źródle kodu html przeglądarki pojawiają się. Pozdrawiam Arnoldk_20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo białych znaków "nie widać" są to znaki enter, spacja, tabulator itd.
Tak jak napisałem Tobie wcześniej - tam gdzie pokazujesz w źródle (bo to oczywiste że w źródle) biały znak tam go w Twoim kodzie usuń, jeśli przenosisz enterem do nowej lini po <br> znacznik <table> to spróbuj go przenieść do tej samej lini co jest <br> usuń enter po prostu. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bo białych znaków "nie widać" są to znaki enter, spacja, tabulator itd. Tak jak napisałem Tobie wcześniej - tam gdzie pokazujesz w źródle (bo to oczywiste że w źródle) biały znak tam go w Twoim kodzie usuń, jeśli przenosisz enterem do nowej lini po <br> znacznik <table> to spróbuj go przenieść do tej samej lini co jest <br> usuń enter po prostu. Łukasz Podniosłbym do jednej lini tylko że : </table><br/> jest w jednym pliku php a <table ... jest w drugim pliku php. a biały znak występuje pomiędzy i tylko w trakcie includowania i na stronie . Jakbym miał zawartość w jednym pliku to by się dało usunąć wszystkie "entery" i jakbym zapisał wszystkie pliki php jako asci to pewniw nie wystąpił ten problem ale wtedy powstanie problem z międzynarodowymi ogonkami |
|
|
![]()
|
|
to może to być znak końca pliku, usuń wszystie znaki (których nie widać) na końcu pliku tego pierwszego za ostatnim znakiem który widzisz a dobrym pomyslem jest też zmiana edytora php na taki który nie koduje w windows - jaki edytor - szukaj na forum - było
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jak widać na rysunku element o którym mówisz w IE jest na górze i na dole o wiele dalej niż w FF. Dla mnie nie wygląda to jak jeden zwykły "enter". Wiem że float'owane elementy w IE mają podwajane marginesy, ale nie jestem pewny czy górny margines i dolny też są podwajane, ani czy Ty użyłeś CSSa zważąjąc na Twój "tabelowy" kod.
Te białe znaki moga sie brać stąd że na codzień piszesz w innym edytorze, a obrazek który pokazałeś był z notatnika który inaczej te znaki "czyta". Napisz w czym Tworzyłeś kod(edytor). Miałem podobny problem w IE gdy obrazek był linkiem miałem z dokładnie ustaloną wysokość obrazka(galeria) i dla schludności kodu stosowałem wcięcia, np.: Niestety w IE wydłużało mi to ramki obrazków o pare pikseli (może 3), ale nie o tyle co Tobie. Oczywiście aby rozwiązać ten problem musiałem kod galeri pisać bez wszytskich wcięć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:18 |