![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
czy ktos wie jak zrobic taki maly skrypcik w php ktory bedzie polegal na tym mamy stronke w html z formularze a w nim powiedzym 3 wartosci radio do zaznaczenia i ten plik odwoluje sie do pliku php ktory wlasnie ma za zadanie przeliczyc wartosci, zaznaczone, tzn przykladowo zaznaczam 1 i 3 i to mi to oblicza, taki kalkulator ma wyjsc... tyle ze do wyboru liczby |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat witam
czy ktos wie jak zrobic taki maly skrypcik w php ktory bedzie polegal na tym mamy stronke w html z formularze a w nim powiedzym 3 wartosci radio do zaznaczenia i ten plik odwoluje sie do pliku php ktory wlasnie ma za zadanie przeliczyc wartosci, zaznaczone, tzn przykladowo zaznaczam 1 i 3 i to mi to oblicza, taki kalkulator ma wyjsc... tyle ze do wyboru liczby Hmm szczerze to nie widze specjalnego problemu. Tworzysz pola w formularzu a w skrypcie sprawdzasz jakie masz[xml:1:1dea188a34]<form action="plik.php" method="post"> <input type="radio" name="pole[]" value="1">Pole 1 <br /> <input type="radio" name="pole[]" value="2">Pole 2 <br /> <input type="radio" name="pole[]" value="3">Pole 3 <br /> </form>[/xml:1:1dea188a34]i pozniej w ramach plik.php[php:1:1dea188a34]if( isset($_POST["pole"] ){ foreach($_POST["pole"] as $wartosc){ echo "Zaznaczyles " . $wartosc . "<br />"; } }[/php:1:1dea188a34] Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
okej sprawdzilem lepiej to zrobic w checkboxie bo radio nie da sie zaznaczyc kilku opcji
wybacz ale nie do konca rozumiem co oznacza ten skrypt ktory napisales prosilbym o jakis schemat bo nadal nie wiem jak to zrobic;/ prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
okej se poradzilem w inny sposob...
w formularzu: [php:1:65443e0d70]<form action="plik.php" method="post"> <input type="checkbox" name="pole1" value="3">3 <br /> <input type="checkbox" name="pole2" value="5">5 <br /> <input type="checkbox" name="pole3" value="6">6 <br /> <INPUT TYPE="submit" VALUE="Wślij"> </form> [/php:1:65443e0d70] a w pliku.php [php:1:65443e0d70]<? $suma= $pole1 + $pole2 + $pole3; echo(" $suma "); ?>[/php:1:65443e0d70] i dziala;] btw: mozesz mi wytlumaczyc co robi ten skrypt co podales go powyzej? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 02:01 |