![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W HTML 4.0 działa ale czy ktoś wiek jak to ugryźć żeby zadziałało w XHTML ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DIV domyślnie display ma ustawione na block, proponowałbym wrócić do tego stanu, zamiast ustawiać puste display.
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Agrumenty funkcji dawaj w apostrofach.
Zamiast Kod secNum.style.display tak:Kod document.getElementById(secNum).style.display
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz tu jeden podstawowy błąd. XHTML 1.1 nie może być text/html
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz tu jeden podstawowy błąd. XHTML 1.1 nie może być text/html Nieprawda!XHTML Media Types Cytat This document summarizes the best current practice for using various Internet media types for serving various XHTML Family documents. In summary, 'application/xhtml+xml' SHOULD be used for XHTML Family documents, and the use of 'text/html' SHOULD be limited to HTML-compatible XHTML 1.0 documents. 'application/xml' and 'text/xml' MAY also be used, but whenever appropriate, 'application/xhtml+xml' SHOULD be used rather than those generic XML media types. should != must |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mike Mech..
w jednym zdaniu.. też z w3c: http://www.w3.org/MarkUp/2004/xhtml-faq#mime11 szerzej po polsku na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/XHTML#Typy_za...o.C5.9Bci_XHTML Inne lepsze i gorsze artykuły na ten temat Ten post edytował mariuszn3 28.08.2006, 13:01:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~mariuszn3 znam te rzeczy, chodzi mi tylko o to że nie jest to błędem.
Po prostu nie jest to zalecne. "Musisz coś zrobić" to różnica niż "Powinieneś coś zrobić" Doskonale zdaje sobie sprawę że to wszystko powinno iść jako application/xhtml+xml ale jak wysyłasz w text/html to nie popełaniasz błędu, po prostu nie stosujesz się do zaleceń (no chyba że serwujesz to dla badzIEwia) |
|
|
![]()
|
|
W3C ma wiele takich nie jasności.. chociażby zauważyłeś, że na innej stronie w3c pisze 'disallowed' co raczej znaczy trochę więcej niż 'nie pownno się' i tak to też jest ogólnie przyjęte wśród programistów, jeśli ktoś faktycznie potrzebuje wysłać XHTML jako text/html powinien wybrać 1.0 Strict a nie 1.1
Jak dla mnie nawet niestosowanie się do zaleceń takich jak 'nie powinno się' jest błędem.. i warto nieświadomych o tym informować. Tymbardziej, że jeśli ktoś serwuje XHTML 1.1 jako text/html jest oczywiste, że nie ma pojęcia o tym co robi. ..ale faktycznie bardziej poprawnie (bezpieczniej) bym zabrzmiał gdybym napisał 'nie powinno być' niż 'nie może być' ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przypadkowo użyłem XHTML 1.1 przepraszam za zamieszanie miało być XHTML 1.0 Strict. Szukam sposobu aby działenie JS zrealizować w php. Czy jest to możliwe ?
Ten post edytował Radi_ 28.08.2006, 14:23:04 |
|
|
![]()
|
|
Chcesz w php odpalić javascript.. brzmi bardzo ciekawie
![]() Dlaczego po prostu nie użyjesz HTML'a do tego? |
|
|
![]()
|
|
Czasem przeglądarka ma wyłączoną obsługę JS.
Chciałbym uzyskać ten sam efekt (otwierania i zamykania kilku fotek za pomocą linku) używajac php:) Ten post edytował Radi_ 28.08.2006, 14:32:47 |
|
|
![]()
|
|
Możesz trochę jaśniej.. (?)
Żadna przeglądarka nie wykona Ci kodu php. |
|
|
![]()
|
|
Temat tego wątku powinien zmienić dział ale wyjaśnię w czym rzecz.
Nie zależy mi na wyświetlaniu fotek przez JS a na użyciu do tego php z w/w powodu. Oczywiście do tego potrzebuję interpretera który to wykona po stronie serwera a nie jak w przypadku JS po stronie przeglądarki. Szukam odpowiedniego przykładu, tutka który traktowałby o tym temacie za pomoca php ![]() Łopatologicznie: Mam kilka z zdań w div (XHTML1.0 Strict+CSS) oraz miniaturkę - pod nią zaplanowałem link open /close którym chciałbym otwierać i zamykać większe fotki w tym samym divie np. pod tekstem ![]() Przykład JS dobrze ilustruje cel do którego dążę ![]() Ten post edytował Radi_ 28.08.2006, 14:49:17 |
|
|
![]()
|
|
Z tego co (z trudem) zrozumiałem.. chcesz zamykać i otwierać obrazek na stronie bez jej przeładowywania.. i to jeszcze zrobić to tak by to działało kiedy jest wyłączony javascript.
Mam jednak duże problemy ze zrozumieniem jak to się ma do problemu z pierwszego posta ("w HTML mi działa a w XHTML nie działa").. bo jak rozumiem cały czas odnosisz się do problemu z pierwszego postu. Spróbuję jakoś odpowiedzieć na to co udało mi się (być może) zrozumieć. Myślę, że zanim podejmiesz próby zastępowania js czymś innym z racji,że użytkownik może mieć go wyłączonego powinieneś sobie odpowiedzieć na pytanie - Czemu niektórzy użytkownicy wyłączają obsługę javascript w swoich przeglądarkach? Jak już złapiesz o co chodzi tym użytkownikom (i co ma na celu w ogóle wyłączanie js w przeglądarkach) szybko dojdziesz do konkluzji, że nie jest możliwe osiągnięcie tego co chcesz z wyłączoną obsługą JS. Powinieneś zapewnić użytkownikom z wyłączonym JS alternatywną drogę oglądania zdjęć, w której jednak niezbędne będzie przeładowywanie strony (Możesz jakby emulować efekt (nie przeładowywania strony) korzystając z ramek.. tj. użytkownik nie będzie przeładowywał całej strony tylko ramkę na stronie). |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli JS jest wyłączona w ustawieniach przeglądarki z uwagi np: na bezpieczeństwo to pozostało odświerzanie ramki - jeśli masz na myśli frameset czyli coś od czego każdy powinien uciekać to dziękuję za pomysł.
(Należy unikać 'Frameset', zaleca się korzystanie z 'div' i CSS) Odnoszę się do koncepcji z pierwszego postu cyt: Przykład JS dobrze ilustruje cel do którego dążę. I teraz jeśli owe ramki o których piszesz są czymś innym niż sądzę to chętnie o tym, poczytam i proszę o przykład, link. Jeżeli masz inny pomysł również ![]() |
|
|
![]()
|
|
Radi_ mówiąc o ramce pokazałem Ci jedyną możliwość jaką ja znam, która może Ci zemulować daną funkcjonalność, którą podaje się poprzez javascript, bo jak rozumiem taki jest Twój cel. Sam w życiu bym ramki na swoją stronę nie wsadził.. i w takich przypadkach po prostu podaję użytkownikowi daną funkcjonalność poprzez odświeżanie strony.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 17:12 |